Szántóföldi növénytermesztés vizsgálata környezeti életciklus-elemzéssel - Jagodics Nóra (2019)
A dolgozat elkészítése során ötféle szántóföld növény a kukorica (előveteménye őszi búza), a napraforgó (előveteménye őszi búza), az őszi búza (előveteménye napraforgó), a lucerna (előveteménye kalászos) és a repce (előveteménye őszi búza) termesztési technológiájának életciklusát vizsgáltam környezeti szempontból. A környezeti hatások mértékének meghatározásához a GaBi Education 8.7 szoftvert alkalmaztam. Az eredményeket értékelve, majd a vizsgált technológiákat összehasonlítva a következő növekvő sorrendet kaptam eredményként a környezetre gyakorolt hatások szempontjából: kukorica – napraforgó – lucerna – őszi búza – repce. A kapott eredmények alapján megállapítottam, hogy az üzemanyag felhasználásából adódnak a legjelentősebb hatások, így ennek csökkentésével lehetséges a környezeti hatások mérséklése. A dolgozat végén megfogalmaztam néhány javaslatot a hatások minimalizálása érdekében.