A Soproni Vízmű Zrt. és az ALFÖLDVÍZ Zrt. pénzügyi gazdálkodásának összehasonlítása a 2014-2018. közötti időszakban - Főző Olívia (2019)
A Soproni Vízmű Zrt. és az ALFÖLDVÍZ Zrt. megalakulásuk óta jelentős szerepet töltenek be Sopron, illetve dél-Alföld városainak életében. Biztosítják a települések ivóvízellátását, valamint a szennyvízelvezetését és tisztítását. Az évek múlásával folyamatos fejlődésen és területi növekedésen estek keresztül, így elérve napjainkra jelenlegi formájukat. A szakdolgozatom fő témája egy nyugati régióban sikeresen működő vízmű és egy másik keleti régióban veszteségesen működő víziközmű szolgáltató pénzügyi gazdálkodásának összehasonlítása 2014-2018. között. A víziközmű szolgáltatók működését az állam számos rendelettel szabályozza, valamint tevékenységük működési engedély megszerzéséhez kötött. Emellett működésüket nagymértékben befolyásolja az a tény, hogy a jelenlegi szolgáltatások nagy bevétele is állami bevétel (ÁFA, vízkészlet-használati díj, közműadó, környzetterhelési díj, felügyeleti díj). Valamint a kötelezően előírt 2011. évi díjakat alkalmazzák a rezsicsökkentés céljából. Gazdaságukra jellemző, hogy míg a nyugati régióban működő társaság folyamatosan nyereségesen működik, ezzel szemben a keleti régióban működő társaság évről évre egyre növekvő veszteséget termel. A Soproni Vízmű Zrt. likviditási mutatói kiválóak, mivel a rövid lejáratú kötelezettségek évről évre nagy mértékben csökkentek. Addig az ALFÖLDVÍZ Zrt. likviditási mutatói erősen csökkenő értéket mutatnak, mivel a rövid lejáratú kötelezettségei nagy mértékben, folyamatosan emelkednek. Emellett fontos megjegyezni, hogy a Soproni Vízmű Zrt. egyik évben sem rendelkezik hosszú lejáratú kötelezettséggel, addig az AFÖLDVÍZ Zrt. beruházási hitelét nem tudja fizetni, így tartozása folyamatosan nő. Összességében elmondható, hogy a Soproni Vízmű Zrt. eredményesen működik, addig az ALFÖLDVÍZ Zrt. csőd szélén álló, folyamatosan évről évre növekvő veszteséget termelő társaság. Nagy különbségek vannak a vizsgált vállalatoknál annak ellenére, hogy azonos feltételeknek kell megfelelniük a működésükhöz. A Soproni Vízmű Zrt. életében gazdaságos működés tapasztalható, így várhatóan továbbra sem lesz ezzel problémája, de ehhez szükséges, hogy a vezetők továbbra is megfelelő és jó döntéseket hozzanak. Az ALFÖLDVÍZ Zrt. vezetésének komolyabb változtatásokat kell bevezetnie, hogy megvalósuljon az eredményes és pozitív működés. Amennyiben nem lesznek képesek javítani a vállalat eredményességén, akkor a csőd bekövetkezése is megtörténhet.