Sopron turisztikai trendjeinek bemutatása a Pannonia Hotel példáján keresztül - Biró Eliza (2019)
Sopron nyugat Magyarország egyik fontos turisztikai desztinációja. A történelemben gazdag belváros, a hegyek és a természet közelsége, valamint a Fertő-táj szépsége gyorsan elvarázsolja az ide látogatókat. Szakdolgozatom során Sopron turizmusának jelenlegi helyzetét vizsgálom. A számtalan attrakció, amely a városban és környékén található egy komplex turisztikai térséggé alakítja ezt a kis várost. Ennek köszönhetően a turizmusnak sok fajtája fellelhető a városban, és mindenki könnyen meg tudja találni a számára megfelelőt. A gazdag vonzerő leltártól függetlenül azonban Sopron turizmusa az elmúlt évek-ben folyamatosan csökken, azonban az utóbbi években számos állami és Európai Uniós beruházás kezdődött el a városban, ezzel is elősegítve a turizmus fellendülését. Bár a fejlesztések pozitív oldala egyelőre nem érezhető a város gazdaságát tekintve, remélhetőleg a projektek befejeztével Sopron újra kiemelkedő térséggé válik. A város idegenforgalmát számtalan szálloda és panzió bonyolítja le. Ezek közé tartozik a város legrégibb szállodája, az 1893-ban alapított Pannonia Hotel. A gazdag történelme, a szálloda patinás épülete, valamint a belvárosi fekvése rendkívül vonzó a vendégek számára. A szálloda jelenleg 79 szobával várja a vendégeit, valamint étteremmel, wellness központtal, és jól felszerelt konferenciatermekkel igyekszik kiszolgálni a vendégek igényeit. A szakdolgozatom második felében a Pannonia Hotel működését és gazdasági helyzetét mutatom be. Bemutatom a jelenleg üzemeltető Dental-Pannonia Gyógyidegenforgalmi Zrt-t, amely lassan 30 éve működteti a szállodát. Továbbá össze-hasonlítom a városban található más szállodákkal a vendégvélemények alapján, valamint megvizsgálom a működését befolyásoló környezeti tényezőket. Dolgozatomban a marketing mix elemei segítségével kitérek a szálloda jelenlegi marketing tevékenységére, illetve javaslattételt teszek arra, hogy milyen vállalati stratégia alkalmazásával és marketing tevékenységgel tudna még több potenciális vendéget elérni.