Interim menedzsment, avagy átalakulóban a foglalkoztatás - Fodor Tímea Klára (2019)
A szakdolgozat fő célja az interim menedzsment szakterület kutatása volt, milyen célból jött létre ez a foglalkoztatási forma. Ez a téma sok vállalkozás számára érdekes megoldási javaslatokat tartalmazhat. A vállalkozás működése közben bármikor létrejöhet egy üres vezetői pozíció amikor is a vállalatoknak gyors és hatásos megoldást kell találniuk, hogy életképesen tovább működjenek és ne szenvedjenek jelentős veszteséget. A kutatás a Hammel & Hochreiter interim menedzser közvetítő vállalkozás megismerésével kezdődött. Második lépésként egy online kérdőív került kiosztásra, amit 14 különböző vállalkozás töltött ki. Az összegyűjtött eredményekből tapasztalható, hogy a legtöbb vállalkozás ismeri az interim menedzsment szolgáltatást, viszont kevesük alkalmazta ez idáig. Feltehetően kevés információjuk volt erről a szolgáltatási formáról, illetve nem volt megfelelő finanszírozásuk hozzá. A vállalkozások információtsmeretet adtak arról, hogy milyen szakterületek tudnák igénybe venni. Ezek a szakterületek lehetnek a beszerzés, logisztika, humánerőforrás, pénzügy, mérnöki szakterületek is. A teljeskörű kutatás érdekében két interim menedzser adott interjút a dolgozat sikeréhez, akik készségesen álltak rendelkezésre és széleskörű válaszokat adtak a különböző kérdésekre az interim menedzsmentről. Az interjú alanyoktól érdekes és hasznos információk érkeztek, amiből fontos konklúziókat lehetett a dolgozat tartalmában levonni. Az interim menedzser egy professzionális szakember, akikre a vállalkozások bármikor számíthatnak, ha azonnal szakemberre lenne szükségük. Nem kell hosszas kieséssel számolniuk a vállalatoknak, egyszerre tudják alkalmazni az adott problémára specializálódott interimet. A széleskörű tudással rendelkező interim gyorsan és hatékonyan tud előállni megoldásokkal, ha egy vezetői pozíció megüresedett. Amíg új, fix vezetői szakembert nem találnak, addig igénybe tudják venni határozott időtartamra az interim menedzsereket. Továbbá ezek a cégek költségként el tudják számolni az interim által kiállított nettó számlát. Ez a szolgáltatási forma remek megoldás nyújt a vállalatok számára.