A vállalati hitelezés folyamatának vizsgálata a K&H Bank Zrt. gyakorlatában - Kudron Jennifer (2019)
Manapság Európában és persze Magyarországon is a vállalatok tekintetében a kis-és kö-zépvállalkozások képeznek szélesebb bázist, ezért is választottam a vállalati hitelezés fo-lyamatának vizsgálatát a szakdolgozatom témájaként. Minden vállalat életében eljön az a pillanat, amikor a likviditás helyreállítása érdeké-ben hitelt kell felvennie. A megfelelő hitelfajta kiválasztásánál segítséget nyújt a bank. Szakdolgozatom szakirodalmi részének megírásával az volt az egyik célom, hogy át-fogó képet adhassak arról, hogy a bankok és maga a bankrendszer milyen változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Másik célom pedig az volt, hogy a vállalati hitele-zés sajátosságait, a hitelezési folyamat lépéseit, és a vállalati hiteltermékek jellemzőit bemu-tassam. A szakirodalmi rész zárásaként elemeztem az Magyar Nemzeti Bank Hitelfolyama-tok 2019 évi márciusi kiadványa alapján a kis-és középvállalkozások helyzetét. Az elemzé-semből kiderült, hogy Magyarországon a kis-és középvállalkozás szektor folyamatosan bővül. Ez megfigyelhető a hitelállomány növekedési üteméből, a hitelezési feltételek válto-zásaiból, és a hitelkereslet növekedéséből. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a kis-és középvállalkozások folyamatosan fejlődnek, a dolgozatom gyakorlati részében eme szektor hitelezésének folyamatát vizsgál-tam a K&H Bank Zrt. gyakorlatában. Áttekintettem a K&H Banknál az elmúlt években bekövetkezett változásokat, majd a vállalati hitelezés folyamatának a vizsgálatára fektet-tem nagyobb hangsúlyt. Általánosságban elmondható, hogy a vállalati hitelezés folyamatá-nak főbb lépései megegyeznek a korábbi írók elgondolásaival, de a felgyorsult világ és a kornak való megfelelés miatt a banki rendszerek is egyre jobban digitalizáltabbak. A hite-lezés lépéseinek zöme egy elektronikus rendszeren keresztül történik, ezzel is gyorsítva a hitelbírálat folyamatát. A hitel elbírálása manapság a kérelem benyújtásától számított 1-2 munkanapon belül döntésre kerül. A gyakorlati rész zárásaként egy konkrét hitelkérelmet elemeztem. A záró fejezetben következtetéseket vontam le, amelyekből megállapítottam, hogy a K&H Bank Zrt. vállalati hiteltermékei úgynevezett kockatermékek, ami azt jelenti, hogy szigorú elvárásokhoz igazodnak és, ha az ügyfél igényei ezzel nem egyeznek meg, akkor nehezen jutnak egyezségre. A feltételrendszer bizonyos fokú enyhítése lehetne a megoldás a szélesebb ügyfélkör elérésére.