A Meranti Kft. gazdasági elemzése, különös tekintettel a piaci fejlődésre, az EU-s pályázatokra, valamint azok hatásaira - Kelemen Adrienn (2019)
Dolgozatomban a Meranti Kft. gazdasági elemzésével és pályázatainak a gazdálkodásra gyakorolt hatásaival foglalkozom. A dolgozat írásakor számomra nagyon motiváló volt, amikor lehetőségem adódott beszélgetni egy szakemberrel, aki a mindennapi munkavégzése során találkozik a pályázatoknál tapasztalható negatív és pozitív hatásokkal, illetve rálátása van a különböző időszakok közötti különbségekre is. Választásom azért esett a gazdasági elemzés témakörre, mert számomra érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyi minden befolyásolhatja egy vállalkozás életét és milyen gyorsan történnek egymás után a gazdasági események, nincs habozás, szinte azonnal dönteni kell ahhoz, hogy a piaci pozíciót megtarthassa a cég. Érdekes volt a számok mögé látni, megismerni a mérleg és az eredménykimutatás tartalmát. A mutatók számításakor nagyon jól érezhetők voltak az előbbiekben említett gazdasági események, nagyon szépen tükröződnek az adott években lezajló beruházási, fejlesztési folyamatok. Ezek a fejlesztések minden cég életében elengedhetetlenek. A dolgozatom elején a gazdasági elemzés elméleti hátterével foglalkozom. Először kitérek arra, hogy mit értünk gazdasági elemzés alatt, mi a célja, melyek az alapvető módszerei és fajtái, a fejezet végén a beszámolót mutatom be, mint az elemzés alapjául szolgáló dokumentumot. Ez után a Meranti Kft. bemutatása következik, külön kitérek a külföldi és belföldi vevőkre és szállítókra is. Ezt követően a vizsgált időszakban elnyert pályázatok bemutatása következik. A fejlődő XXI. században és a negyedik ipari forradalom hajnalán a lemaradás végzetes következményekkel járhat. Gondoljunk csak egy új technológiára, ami fejleszti az asztalosipari gépeket mind gyorsaságban, mind tudásban. A dolgozatomban olvasható és a cég által megvalósított pályázatokkal a Meranti Kft. fejleszteni tudta a gépparkját, egy gyakornok munkatársat is tudott alkalmazni, illetve egy új gyártócsarnokot is építtetett. A pályázatokkal lehetőséget kaptak arra, hogy piaci pozíciójukat meg tudják tartani, illetve a nemzetközi piacon is elvárt prémium minőségű munkát tudjanak elvégezni. A pályázatok bemutatása után a cég gazdasági elemzését végeztem el, amely számomra izgalmas volt, hiszen a közvetlen környezetemben működő vállalkozás beszámolója és az utcafrontról látható fejlődés és növekedés mögé tudtam nézni. Szakdolgozatom végén a normál adózás és a kisvállalati adózás összehasonlítását végeztem el a vállalkozás féléves adatai alapján.