Az okos turizmus a negyedik ipari forradalommal összefüggésben A soproni Hotel Szieszta példája - Murai Patrícia (2019)
Szakdolgozatomban a fő vizsgált területek az okos városfejlesztési koncepció kapcsolata a negyedik ipari forradalommal és a városok átalakulásának hatása a turizmusra. Témaválasztásom fő oka az volt, hogy mindig is érdekeltek a technológiai újdonságok. Illetve, amikor először hallottam az „okos város” kifejezésről, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A három téma ötvözése tűnt számomra a legjobb megoldásnak. Célom a szakdolgozatom megírásával az, hogy feltárjam az okos turizmusban rejlő lehetőségeket, melynek alapját az okos városfejlesztési koncepció biztosítja a negyedik ipari forradalom vívmányaival egyetemben, koncentrálva főként az Európai Unióra és Magyarországra Kutatási módszereim között szerepel kétféle primer kutatás, mely egy kérdőív készítéséből és egy interjúból áll, illetve szekunder kutatás szakirodalmak formájában, melyek főként könyvekből és az interneten fellelhető magyar és külföldi forrásokból áll. A szakdolgozatom felépítését tekintve öt fejezetből áll. A Bevezetés után az első fejezetben ismeretem az okos városfejlesztési koncepciót, melyek alapját a negyedik ipari forradalom szolgáltatja. A városok átalakulásával a szolgáltató szektorban is számos változás megy végbe, melyek hatással vannak a turizmusra. Ezáltal megjelent az „okos turizmus” kifejezés, amely magába foglalja a technológiai megoldások alkalmazását. Tapasztalatom szerint, nagy hangsúly kerül a szolgáltatások aktualizálására és a fogyasztói igények magas fokú kielégítésére. A második fejezetben az Európai Unió fejlesztési törekvéseivel foglalkozom, amelyek a turizmust igyekeznek új irányba terelni. Két európai város, Lyon és Helsinki, példáján mutatom be az okos turizmus által létrejött fejlődést, amely véleményem szerint a jövőben a városok turizmusának iránymutatóiként szolgálhatnak. A harmadik fejezetben Magyarország alapvető turisztikai termékeit vizsgálom és azt, hogy miben fognak változni a közeljövőben. Monor, mint a leendő első magyarországi okos városfejlesztési programja és Budapest új okos telefonnal irányítható okos szállodája is említésre kerül, amely Európában egyedülálló. Következtetésem szerint a kereskedelmi szálláshelyek, legfőképp a szállodák a technológiai fejlesztések irányába fognak elmozdulni a további sikerek elérése érdekében. A negyedik fejezetben az általam készített esettanulmányt mutatom be a soproni Hotel Szieszta szállodáról és aktuális fejlesztéseiről. A szálloda nem tartozik az okos szálloda kategóriába, de jelenlegi fejlesztéseivel akár egy napon okos szálloda besorolást is szerezhet. Az ötödik fejezetben pedig a szakdolgozatom főbb megállapításait, következtetéseimet és a Hotel Sziesztával összefüggésben javaslataimat fogom összefoglalni.