Szállítmánybiztosítások története, megjelenése a biztosítási piacon és az UNIQA Biztosító Zrt. termékei között. - Varga Alexandra (2019)
A szállítmánybiztosításokat csak úgy tudjuk megismerni, ha megvizsgáljuk külön-külön a két szót, jelentését és az összekapcsolódásukat. A vizsgálat során bontakozott ki számomra, hogy a szállítmánybiztosítás mennyire régóta létező biztosítási ág, hiszen szállítmányozás az egyik legrégebben folytatott tevé-kenység a világon. A biztosítások őse, hiszen a szállítmányok biztosítását már a 14.században is használták. A további vizsgálatot az UNIQA Biztosító Zrt-nél végeztem. Áttekintést mutatok be, hogy a biztosítónál hogyan is épül fel ez az ág. Mivel a biztosítónak nem ez a fő profil-ja, így kevésbé kap nagy hangsúlyt, mondhatni a háttérben húzódik meg. A fő célom a szállítmánybiztosítás megismerése volt egy olyan cégnél, ahol nem a fő biztosítás. Jelenleg az UNIQA Biztosító Zrt-nél dolgozom, de mélyen és ennyire közvetle-nül nem találkozom a szállítmánybiztosítási termékkel. Sok olyan dolognak az ismeretére szert tettem, amit eddig nem tapasztaltam. Fontos volt számomra, hogy egy olyan cégnél mutathassam be a szállítmánybiztosítást, ahol egy kis szerepet foglal el a biztosító életében, így megismerve azt, hogy mennyire is befolyásolja a cég profitját. Melyik az a terület egy-általán, amely foglalkozik ezzel az ággal? Hányan látják el ezt a feladatot? Az értékesítés hogyan működik? A kárkifizetés milyen mértékben van? Panaszok megválaszolásának fo-lyamata hogyan is történik? A szállítmánybiztosítás átfogóan kerül bemutatásra és a kérdé-sek is megválaszolásra kerülnek. A probléma a szerződéskötésnél található az értékesítési oldalról az indirekt és a di-rekt értékesítésnél. Javaslatként a többi csatorna számára is elérhetővé kellene tenni a ter-mék értékesítését. A szállítmánybiztosítást így is fontosnak tartom egy olyan biztosítónál, akinek kisebb szerepet tölt be a tevékenységi körében. Hiszen így elmondható, hogy az UNIQA Biztosí-tó Zrt. teljeskörben tudja az új és meglévő ügyfeleit kiszolgálni.