Az államháztartás ellenőrzési rendszere, különös tekintettel a költségvetési szervek ellenőrzésére egy konkrét intézmény példáján keresztül - Őri Erika (2019)
Az állami közpénzek felhasználóit az egyes közösségek már nagyon régóta, évszázadok, sőt évezredek óta ellenőrzik. Ahhoz, hogy az állam sikeresen működhessen, kellenek jól megfogalmazott és betartatott szabályok. Ezt biztosítja az ellenőrzés, amelynek feladata, hogy a közpénzeket szabályosan, hatékonyan, eredményesen és a közösen meghatározott céloknak megfelelően használják fel az egyes alrendszerek. Ahhoz, hogy egy átfogó képet kaphassak az államháztartás ellenőrzési rendszeréről, szakdolgozatomban az Állami Számvevőszék ellenőrzéseit, a kormányzati ellenőrzéseket, valamint az általam vizsgált vas megyei központi költségvetési szerv belső kontrollrendszerét és belső ellenőrzését mutatom be elméleti oldalról, és ahol lehetséges a gyakorlati működésen keresztül. Előtte azonban az államháztartás rendszerét, azon belül is a költségvetési szervek működését térképezem fel. Ami a kutatás-módszertant illeti, első és legfontosabb szempont volt számomra a témához kapcsolódó szakirodalmak, illetve jogszabályok tanulmányozása. A dolgozatom témájának kiválasztását és elkészítését segítette az általam vizsgált Vas megyei központi költségvetési szervnél eddig eltöltött három éves munkatapasztalatom, melynek ideje alatt alkalmam nyílt megismerni e szervezet sajátosságait. Segítségemre volt a szerv belső ellen-őre, aki tudásával és szakmai felkészültségével támogatta munkámat. Felhasználtam még többek között interneten fellelhető dokumentumokat, szakfolyóiratokat és az általam vizsgált központi költségvetési szerv szakmai anyagait, melyeket megvizsgálva és elemezve állítottam össze szakdolgozatomat. A különböző jogszabályok szerint az Állami Számvevőszék az állam pénzügyi-gazdasági ellenőrzésének legfőbb szerve, melynek feladata, hogy a közpénzeket független szervezetként ellenőrizze, valamint az államháztartás egészének ellenőrzését külső ellenőrző szereplőként ellássa. A belső kontrollrendszer, valamint annak részét képező belső ellenőrzés feltárása során derült ki számomra, hogy az egész alapja a kockázatelemzés, hiszen ennek segítségével tudják az egyes veszélyeket elhárítani. A stratégiai terv, az éves ellenőrzési terv és a tény-leges megvalósítás elemzése során arra a következtetésre jutottam, hogy az általam vizsgált szervnél tevékenykedő belső ellenőri létszám nem megfelelő ahhoz, hogy minden kockázatos folyamatot rendszeresen ellenőrizzenek. A szakirodalmak alapján bizton állíthatom, hogy az államháztartás ellenőrzési rend-szere elengedhetetlen ahhoz, hogy az állam sikeresen működhessen.