A magyar háztartások megtakarításainak elemzése - Horváth Csilla (2019)
Dolgozatom céljául egy vizsgálatot tűztem ki, ami főként a magyar lakosság megtakarítási szokásaira illetve hitelfelvételi hajlandóságára irányul. Elsődlegesen is választ szerettem volna kapni arra a kérdésemre, hogy az eltérő korosztályú, eltérő végzettségű, illetve az el-térő pozícióban dolgozó lakosság körében mennyire természetes egy bizonyos mértékű tartalék képzése, illetve főként az alsóbb réteg esetében milyen gyakori a különböző mértékű hitelek felvétele. Mindezek mellett fontosnak tartottam elemezni az ország különböző területén élő dolgozók kereseti lehetőségeit is, valamint nélkülözhetetlennek véltem megemlíteni a legkedveltebb megtakarítási formákat, melyeket részletesen is elemzek dolgozatom során. Az elemzésemnél az általam készített kérdőív, illetve a tudományos cikkekből és könyvekből szerzett információk is nagy segítségemre voltak. A téma, amit választottam, úgy gondolom, hogy napjaink egyik legfontosabb és legalapvetőbb területén helyezkedik el. Éppen ezért a dolgozatomban is többször kihangsúlyozom, milyen meghatározónak is tartom a megtakarítások jelenlétét minden háztartásban. Már régebben is nagy jelentősége volt a gyűjtögetésnek valamint a takarékoskodásnak, azonban személy szerint az a meglátásom, hogy napjainkban a megtakarítási hajlandóság elsődleges prioritással rendelkezik. Szerencsére nem csupán a tartalék képzés terén találkozhatunk egyre több lehetőséggel, hanem hitelfelvétellel kapcsolatban is egyre bővülnek a választási alternatívák. Az egyetlen probléma mindössze az, hogy sokan nincsenek tisztában a számukra aktuális lehetőségekkel. Összességében azonban az a meglátásom, hogy nem azzal van a probléma, hogy a lakosság nem szeretne megtakarítani, hanem inkább azzal, hogy egyszerűen nagyon sok munkavállaló nem tud félretenni, bármennyire is szeretne. Éppen ezért nem is foglalkoznak sokan a megtakarítási lehetőségekkel, mivel amúgy sincs miből megtakarítaniuk. Ennek a problémának természetesen mindenki ismeri a megoldását, vagyis a bérek emelését illetve a szükséges árucikkek eladási árának csökkentését, azonban valószínűleg a közeljövőben nem fogunk ilyen jellegű pozitív változást észlelni a környezetünkben. A kérdőívem elemzésének eredményénél megfigyelhető, hogy a dolgozók alapviselkedésükben igyekeznek félretenni, illetve különféle lehetőségekbe befektetni.