A Schaeffler Savaria Kft. CRS területéhez tartozó raktárlogisztika kiszervezése - Nagy Andrea (2019)
A logisztikai outsourcing a Schaeffler Savaria Kft. életében is fontos szerepet játszik, csak úgy, mint más vállalatnál manapság. A kiszervezés fellendülésével a szombathelyi vállalat is egy előnyökkel járó lehetőséget vezetett be a CRS területén. A szakdolgozatban először szakirodalmi szempontokon keresztül mutatom be a lo-gisztikát, a raktározást, valamint a kiszervezést. A Schaeffler Savaria Kft. részletes ismer-tetése után kitérek arra, hogy miért is került sor a kiszervezésre, milyen okok vezettek a bevezetéséhez. Elsősorban a vállalatnak szüksége volt a terület felszabadítására, amelynek helyére az új projekt számára gyártósorok telepíthetőek, ezzel növelve a hatékonyságot és a jövedelmet. A kiszervezés bevezetésének első lépése a megfelelő szolgáltató kiválasztása, amely a vállalat esetében meghívásos pályáztatás útján történt. Egy táblázatban össze-síttettem a három szolgáltató által benyújtott ajánlatokat, majd végül kifejtem, hogy milyen szempontok alapján lett kiválasztva a szolgáltató. A dolgozatban elemzem a jelenleg is működő folyamatot, kitérve az E-Kanban mű-ködésére, a szolgáltatónál és a gyár területén végzett tevékenységekre. Táblázatokban ösz-szesítettem a folyamat általi átfutási és újrabeszerzési időt, ami azt mutatja meg, hogy mennyi idő alatt juthat el az alapanyag a gyártósorra az igény leadását követően. Egy a te-rületen dolgozó kollégától gyűjtött információk által összeszedtem a kiszervezés követ-keztében keletkezett problémákat, amelyek közül például az állásidő a bevezetés szaka-szában nagyon komoly gondokat okozott a termelésnek. Az állásidőket egy diagramon is szemléltetem. A vizsgálat során azonban szembesültem vele, hogy van még olyan problé-ma, amelyet egyelőre nem lehet megoldani. A szolgáltató tevékenységének mérése nagyon fontos a vállalat számára, hiszen az esetleges hibák által szankciók vezethetők be, amely a szolgáltatás minőségének fejleszté-sét ösztönözheti. Ez a Schaeffler Savaria Kft.-nél sincs másképp. Készítettem egy havi lo-gisztikai audit kérdőívet, amely a szolgáltatást méri, és része lett a kidolgozott SLA rend-szernek is. Az elért hibapontokat összesítve pedig szankcionálva van a szolgáltató. Végül a szakdolgozat megírása után arra a következtetésre jutottam, hogy a CRS te-rületen levő raktárlogisztika kiszervezése előnyös a vállalat számára, hiszen a felszabadult területre új gyártósorok telepíthetőek, amelyek extra jövedelemmel járnak, valamint növe-lik a vállalat hatékonyságát.