Hild Park arculat változás hatása Sárvár gazdasági és társadalmi helyzetére - Fülöp Georgina (2019)
Sárváron is, mint a hazai városok többségében az utóbbi években fontos szerepet kaptak a felújítási folyamatok. Szakdolgozatom központjában a város elmúlt éveinek rehabilitációi, azok közül pedig a Hild park megújulása kapott jelentős szerepet. Ez korábban egy a városközponthoz tartozó elhanyagolt terület volt. A felújítása által és a mellette található felújított tér összekapcsolásával egy centrumrész kialakítása vált lehetővé, ahol a város tartja januártól-decemberig az immár tradícióvá vált programokat és koncerteket a Nádasdy vár udvara helyett. A felújítási folyamatrészeként több szökőkút, kávézó és padok kaptak helyet a felújított téren. A turisztikai célokat is figyelembe vették az építkezés és a tervezés során, a Hild park most már arra is alkalmas, hogy vásárokat tartsanak rajta. Ezáltal a helyi termelői termékeket nem csak a turisták, de a város lakói is mélyrehatóbban is megismerhetik. A tanulmány célja mindezekre építve Sárvár rehabilitációjának - kiragadva a leromlott állapotban lévő Hild park – felújításának hatásainak bemutatása. Kutatásom során megvizsgáltam miként hat a városközpont arculatának változása Sárvár gazdaságára és társadalmára. Ennek kapcsán, hogy „a városfejlesztési programok egyik célja a város lakóinak megfelelő életkörülmények kialakítása” állítás ez esetben mennyire helytálló. A vizsgálat eredményéhez egy kérdőív elemzése és a park közelében élők személyes megkeresése, interjúja adott értékelhető eredményt. A kutatás során kitöltött kérdőívek segítségével elemezhetővé vált a helyiek és a városon kívül élők véleménye a kivitelezett felújításokról. A kapott válaszokat így össze tudtam hasonlítani. A végkifejlet azonban az elemzés alapján nem mondható pozitívnak. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek mennyire vannak tisztában a város adta rekreációs lehetőségekkel. Mennyire vannak megelégedve a felújítással és javaslatokat tettek a jövőben esedékes rehabilitációs alternatívákra vonatkozóan. A park közelében lakókkal folytatott interjúk segítségével más szemszögből is lehetőséget kaptam az elemzéshez. A felújítás gazdaságilag mindenképp jót tett a városnak és az idegenforgalomnak egyaránt. Azonban az itt élők úgy gondolják, hogy csak a turizmus van előtérben a városban míg a helyi alapproblémák, mint például a csapadékvíz elvezetés, az utak állapota, a parkolók hiánya háttérbe van szorítva.