Magyarország külkereskedelme a rendszerváltás óta, kitekintve Németországra - Sipos Dalma (2019)
Szakdolgozatomban Magyarország külkereskedelmét elemeztem, mivel mindig is érdeklődést mutattam a külkereskedelem irányába, foglalkoztatott a kereskedelmi kapcsolatok kialakulásának miértje, másrészt, mert az idők során hatalmas változáson ment keresztül, s idén van a rendszerváltásnak a 30. évfordulója, ami mérföldkövet jelentett az országnak minden tekintetben, különösen a külkereskedelemben, ezért tartom fontosnak bemutatni azokat a lépéseket, amelyek az 1989-es eseményekhez vezettek. Dolgozatom megírásával az volt a célom, hogy tiszta képet adhassak arról, hogy a korszerűbb technológia eszközök megjelenésével, gondolkodásmód megváltozásával hatalmas fordulatot vett a gazdaságunk, megváltoztak a kereskedelmi termékeink és a trendek. Gazdasági fordulópontokat emeltem ki, mint a 2004-es Európai Unióba való csatlakozást, továbbá a 2008/2009-ben kezdődő gazdasági válságot. Azért, hogy a legpontosabb és legfrissebb információkat tudjam nyújtani a témát illetően, főként a Központi Statisztikai Hivatal, valamint a német Destatis adatait használtam fel, emellett folyóiratot, könyvet és cikket olvastam a külkereskedelmi változásokról. Külön megvizsgáltam Németországot, mint Magyarország első számú kereskedelmi partnerét a rendszerváltás előtti időkben, valamint mai helyét az Unióban, s kereskedelmi kapcsolatát Magyarországgal, azt, hogy miért számít az első számú kereskedelmi partnerünknek, s ennek a kapcsolatnak milyen kilátásai vannak a jövőben. Mivel gyakorlatomat a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft-nél töltöttem, amely egy német anyavállalat értékesítési leányvállalata, saját tapasztalataimra hivatkozva értékeltem a német multinacionális vállalatok jelenlétét hazánkban, s kiemeltem megjelenésük pozitív hatásait. Záró fejezetemben gazdasági előrejelzést készítettem a mutatószámok elmúlt éves alakulása alapján, kitértem a forint értékének várható alakulására. Végül a gyakorlóhelyemről készült esettanulmány formájában mutattam be az Ipar 4.0 pozitív hatásait a jövőre nézve. A gyakorlóhelyem, mint az Ipar 4.0 öt mintagyárának egyike számos pozitív hatást tapasztalhatott a részvétel során, s ezekre a pozitív dolgokra hívom fel a figyelmet. Továbbá a multinacionális vállalatokkal szembeállítottam a kis-és középvállalkozásokat, s szemléltettem, hogy ezzel a technikával szemben ők milyen eszközöket használnak, s 5 éven belül mekkora lesz a jelenlétük Magyarországon.