Gazdasági válságok kialakulásának, kezelésének és hatásainak elemzése - Bécsi Attila Béla (2019)
A szakdolgozatom témáját illetően a gazdasági válságok kialakulását, kezelését, és hatásainak elemzését választottam, valamint ezen hatások érvényességét a nemrégiben keletkezett 2018-as Venezuelai válsággal kapcsolatban. Szakdolgozatom első felében kitérek a történelem során kialakult válságok, elméletek és az összefüggések elemzésére. Ezt a részt kiemelten fontosnak tartom abból a szempontból, hogy megértsük és talán a jövőben predesztinálni tudjuk ezáltal hatékonyabban védekezni az elkövetkezendő válságokkal szemben. Megfigyelhető továbbá összefüggések a gazdasági válságok között, ezt a dolgozatomban részletesen a későbbiekben ki is fejtem. Munkám második részében kitérek a 2018-ban kialakult helyzet bemutatására Venezuelában, valamint hosszabb és rövidebb távú javaslatokat is teszek ezen problémák kezelésére. Véleményem szerint található a különböző válságok között kapcsolati pontok, azonban ezeket óvatosan kell kezelnünk, ugyanis például az 1929-33-as és a 2008-as válság különbözik egymástól, ugyanis ha csak a technológiai fejlettséget nézzük a két időpont között, hatalmas ugrás történt például az információ áramlásban is. A két válsággal kapcsolatban elmondható, hogy mindkét esetben egy buborék pukkant ki, előbbinél a tőzsdei, utóbbinál az ingatlanlufi. Megállapítható továbbá, hogy a két válság mind lefolyásában mind erősségében különbözik egymástól. Kondratyev ciklus elméletét roppant érdekesnek és helyállónak gondolom, azonban kevés szakirodalmi alátámasztást találhatunk ezzel kapcsolatban, de egy jó kiinduló alapnak tartom. Ezután kitérek a válságok hatásaira az adott országban, majd lefolyásának hosszára, végezetül pedig a tanulságok levonására, illetve az állami szerepvállalás fontosságára. Venezuela helyzete nagyon érdekes napjainkban, ugyanis a világ egyik legnagyobb kőolaj nyerőhelyén fekszik az ország, ennek ellenére hatalmas inflációról beszélhetünk esetükben. Az ország helyzetéről továbbá elmondható, hogy a diktatórikus múlt és a belső politikai viszályok sodorták ilyen mélyre az országot. Dolgozatom második felében bemutatásra került az ország kormányzása Chávez idejében és a jelenkori politikai kormányzás szerepvállalása. Fontosnak találtam a nagyhatalmi konfliktusok elemzését, illetve hogyan a nagyhatalmak hogyan avatkoznak be egy olyan stratégiailag fontos ország életébe, mint Venezuela. Dolgozatomban törekedtem az elemzéseket ábrákkal szemléltetni, így érthetőbbé és átláthatóbbá tenni az adatokat mind a válságok, mind Venezuela helyzete kapcsán.