Barnamezős beruházások jelentőségének bemutatása a Szombathely, Szent László király utcai felhagyott iparterület példáján keresztül - Rosta Dóra (2019)
Napjaink természeti problémáinak és a zöldfelületek egyre fogyatkozó tendenciájának tükrében a barnamezős beruházások jelentősége mindinkább felértékelődik. Szakdolgozatom célja, hogy környezetvédelmi és közgazdasági szempontok felsorakoztatásán túl gyakorlati oldalról is megközelítést nyújtson a témához kapcsolódóan egy területmegújítást célzó projekt segítségével, amely Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetésével valósul meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében létrejövő fejlesztés helyszínét a Szombathely, Szent László király utca 6. szám alatti, a természetben az 5487/30 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan képezi, mely egykor gyalogsági laktanyaként, később ipari területként funkcionált. A 2016-ban megkezdődött rehabilitációs tevékenység az ingatlanon található egykori Cserkészház elbontását és eredetihez közeli állapotban történő újjáépítését, valamint egy kétszintes csarnoképület és egy földszintes vasbetonvázas csarnok átalakítását jelenti. Az átalakítás részeként 12 üzlethelyiség, illetve egy vívó- és egy asztalitenisz-csarnok kialakítása valósul meg, így biztosítva az edzések helyszínét a Szombathelyi Vívóakadémia SE és a Szombathelyi Asztalitenisz Kör számára. Szakdolgozatom további célja, hogy feltárja a kivitelezés során, illetve a 2019. augusztus 23-i készre jelentést követően felmerült problémákat és az ezekre irányuló megoldási javaslatokat, valamint bemutassa a beruházás létjogosultságát a város életében. Annak érdekében, hogy a kutatói problémáról még árnyaltabb képet nyújthassak, interjút készítettem a beruházásban érintett két sportegyesület vezetőjével, valamint az illetékes pályázati ügyintézővel. Az interjúk alapján megállapítható, hogy a beruházás alultervezett, melyet a TOP-támogatás önrésszel történő kiegészítése, illetve az üzlethelyiségek szerkezetkész állapotban történő átadása is alátámaszt. A rehabilitációs tevékenység pénzügyi értelemben veszteséges, ennek ellenére azonban az általa generált, nem számszerűsíthető társadalmi és közgazdasági hasznok jelentősnek mondhatók. Az ingatlanok bérbeadás útján kerülnek hasznosításra, így ez a későbbiekben bérleti díj bevételt jelent az Önkormányzat számára. Az átadást követően felmerült problémákra és az épületegyüttes további hasznosítására vonatkozóan a SZOVA Nonprofit Zrt. javaslatokat tett. Az üzletek szerkezetkész átadásának problémájára megoldást jelenthet az ingatlankezelési megbízás, avagy az üzemeltetési jogok tényleges átadása a nonprofit szervezet számára.