A FREINET-TECHNIKÁK MINT A MUNKASZOCIALIZÁCIÓT ELŐSEGÍTŐ MÓDSZEREK A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁBAN - Voltnerné Rudolf Anita (2019)
Dolgozatom témája: a sajátos nevelési igényű tanulók munkaszocializációját elősegítő nevelői- oktatói módszerek bemutatása a Freinet-technikákon keresztül. Fő célom olyan módszerek kutatása, mely hozzá segíti a tanulásban akadályozott diákokat, hogy a társadalomba beilleszkedni tudó, önálló életvezetésre és munkára képes személyekké váljanak. A Freinet-pedagógia, a természet és életközeliségből táplálkozó, tartalmas közösségi életre épülő, tevékenységközpontú módszerek összessége, melyben a gyermek szabadon kísérletezhet és kifejezheti önmagát. Kutatásom során az induktív stratégia módszerével, a valóságból gyűjtött tapasztalatokat elemeztem. Alkalmazott módszereim a résztvevő megfigyelés és a dokumentumelemzés voltak. Vizsgálataim szerint az élményt nyújtó, együttműködő pedagógia alkalmazása létkérdés és eredményes, melynek titka, hogy a tanulók a gyakorlati tapasztalatokból tehetik magukévá a számukra szükséges ismereteket. Következtetésképp, kiemelt fontosságúnak tartom, hogy a tanulókat arra az útra tereljük, ahol a személyiségüket, képességeiket kibontakoztathatják. Ez is feltétele annak, hogy a munkájukat majd szeretve végezhessék. „Élet által életre nevelni munkával!”