Blockchain Alapú Kriptovalutákra Vonatkozó Kereskedési Szignálok Generálása Közösségi Média és Hírcsatornák Gépi Hangulatelemzésével - Kun Attila (2019)
Jelen tanulmány célja megvizsgálni a Bitcoinról szóló hírek hangulata és árfolyama közötti kapcsolatot és olyan modellt kidolgozni, ami előre tudja jelezni az árfolyam elmozdulásának irányát. A hírek feldolgozását és hangulatelemzését automatizált informatikai ezközökkel végzem, míg az árfolyam adatokat a Bitfinex kereskedési platform és a CoinMarketCap internetes portál szolgáltatja. Historikus adatok segítségével, 2 hónap alatt 121.193 cikk szentiment értékét dolgoztam fel. Az órás és napi időfelbontású összehasonlítás megállapította, hogy a készített előrejelzési modell 5%-os szignifikancia szinten, legalább 51%-os pontossággal előre jelzi a Bitcoin árának elmozdulási irányát. Az eredmények értékelése után javaslatot teszek a modell fejlesztésére a lekérdezési idők csökkentésével, relevánsabb cikkek hírek kiválasztási lehetőségeivel és egyéb kereskedési paraméterek döntési mechanizmusba történő beemelésével.