Lombfogyasztó hernyóközösség vizsgálata a Soproni-hegyvidéken - Bernátsky Brigitta (2014)
Diplomamunkám során főként araszoló lepkefajok hernyóinak és lepkéinek vizsgálatával és azok kártételével foglalkoztam. Elsősorban a kis téliaraszoló és a nagy téliaraszoló állománynagyságát vizsgáltam. A Soproni-hegyvidék három erdőrészletében kijelölt mintaterületeimen gyertyán és tölgy fafajokat választottam ki a vizsgálataim céljára. Négy féle módszert alkalmaztam. Kopogtató ernyő alkalmazásával hernyógyűjtést végeztem az egyik mintaterületemen. A következő módszerem a fák koronájának állapotbecslése volt. A harmadik vizsgálat során enyvgyűrű készítésével nőstény-araszolókat gyűjtöttem. Ezzel egy időben fénycsapdák kihelyezésével hím lepékét fogtam. A legeredményesebb módszernek az enyvezés bizonyult, mivel itt sikerült a legtöbb rovart begyűjtenem. A kopogtatás és a fénycsapdázás során kevés egyedet sikerült gyűjtenem. Az állapot becslés során kimutatható a két becslés közötti károsítás mértéke. Az összes vizsgálat során több kis téliaraszolót fogtam, mint nagy téliaraszolót. A gyertyánon általában több nőstény-araszoló tartózkodott, mint a tölgyeken.