Holt faanyag mennyiségi és minőségi becslése a KASZÓ Zrt. tölgyeseiben - Bencsik Norbert (2015)
A dolgozatban a KASZÓ Zrt. Keleti Pagony erdőtömbjének gazdasági rendeltetésű kocsányos tölgyeseiben vizsgáltam a fekvő holtfa mennyiségét. Az erdőrészleteket két csoportra osztottam: az egyikben tíz évnél régebben („A” csoport), a másikban három éven belül („B” csoport) történt az utolsó használat. A holtfa felvétele a vonal menti mintavétel (ÓDOR 2008) módszerével történt. Megállapítottam, hogy az előhasználatok ideje és a holtfa mennyisége közti összefüggés nem számottevő. Szakirodami adatokkal összehasonlítva elmondható, hogy a rezervátumokban nagyságrendekkel nagyobb a holtfa mennyisége (tölgy őserdő: ~130 m3/ha), mint az általam becsült gazdasági erdőkben („A” csoport: 8,34 m3/ha, „B” csoport: 7,78 m3/ha).