Taplógombák rovarközösségének vizsgálata - Andrési Réka (2015)
A vizsgálat során –2013 áprilisa és decembere között – 94 taplógombát gyűjtöttünk be, melyek többsége Magyarország nyugati részéről származott. A gombákat tisztítás nélkül papírzacskókba helyeztük, majd 8 heti rendszerességgel begyűjtöttük a belőlük kikelt rovarokat, melyeket taplónként fajok szerint különítettünk el. Vizsgálataink célja az volt, hogy megállapítsuk, melyek a leggyakoribb taplógombák, és ezekben milyen rovarfajok élnek. Fontos kérdés volt, hogy melyik gombafajnak leggazdagabb a rovarközössége, valamint igyekeztünk feltárni, hogy milyen kapcsolatok fedezhetők fel a fafaj-tapló és a gomba-rovar között. A begyűjtött 94 mintából 18 gombafajt határoztunk meg. A leggyakoribb taplófajok a Fomes fomentarius (56 mintával) és a Fomitopsis pinicola (8 mintával) voltak. A tűlevelű fafajok közül Picea abiesről 4 taplófajt, míg a lombos fafajok esetén 22 fafajról 17 gombafajt gyűjtöttünk be. A lombos fafajok közül a Quercus cerrisnek és a Q. petreanak volt a legváltozatosabb taplógomba közössége, 3-3 fajjal. A kutatás során 30 rovarfaj mintegy 19 000 egyedét sikerült meghatároznunk, melyek közül a Cis boleti bizonyult a leggyakoribbnak. Ezt a rovarfajt eddig 5 taplófajból sikerült kinevelni. Az egy éves termőtestű taplógombák közül a leggazdagabb rovarközössége a Trametes gibbosanak volt. A leggyakoribb bogár a Cis boleti volt, 4965 egyeddel. A többéves termőtestek esetén a legváltozatosabb életközösséggel (16 bogárfajjal) a Fomes fomentarius rendelkezett. A többéves termőtestű taplókból a legnagyobb egyedszámmal, 3609 egyeddel, az Octotemnus glabriculus kelt ki.