A tájhasználat változásának vizsgálata az Őrségi NP erdőterületén különböző korú térképek alapján - Bartha Katalin (2015)
Az Őrség hazánknak egy különleges része, több okból is kifolyólag. Éghajlata miatt olyan erdőtársulások is ki tudtak alakulni, amelyek az ország más részén nem. Az itt élő emberek a településeiket, a tájhasználatot is változatosan oldották meg, a határ közelsége, és ebből adódó őrző feladatuk miatt is. Majd miután ez a szerep megszűnt, a táj is elkezdett változni. A területen van egy nemzeti park, aminek a célja lehet az itteni tájkép és értékes élőhelyek megőrzése, ezért például nem lehet akármilyen mezőgazdasági tevékenységet végezni. Dolgozatomban élőhely térképet hasonlítottam össze kataszteri térképpel, és ebből vontam le következtetéseket. Fő eredményül azt kaptam, hogy a nemzeti park területének 10%-a nem a művelési ágának megfelelően van használva. A legtöbb probléma a rétekkel és legelőkkel kapcsolatban adódik.