A Szent Anna Katolikus Óvoda gazdasági elemzése - Gyurka Etelka (2015)
A dolgozat alaptörekvése egy egyházi fenntartású oktatási intézmény gazdasági elemzése, finanszírozásának megvizsgálása, hogyan tudja a növekvő gyermeklétszámhoz a törvény által előírt tárgyi és személyi feltételeket biztosítani. Egy intézményben nagyon fontos a megfelelő működéshez a gazdaságosság, és ahhoz a megfelelő szintű döntések mind az intézményvezető, mind a gazdasági szakember részéről. Jó döntéseket csak megfelelő információ birtokában lehet hozni. A gazdasági elemzésnek éppen ez a célja, hogy megfelelően lássuk, miből lehet gazdálkodni, milyen változások történtek, mit kell kiküszöbölni a jövőben. A helyzetelemzésből pedig információkat tudunk szerezni az intézmény környezetéről, a társintézményekről. Az intézmények közt is felléphet egy piaci verseny, ami ugyan nem mérhető profitban, de a szülők mindenképp pozicionálják az intézményeket és a rangsorolás kategóriái közt a pedagógus ki léte mellett nem utolsó sorban ott vannak a fizikai körülmények jellemzői is. Ezeknek a fizikai körülményeknek a minősége, színvonalának a javítása mind pénzbe kerül. Napjainkban óvoda összevonásokat lehet hallani a gazdaságos működés érdekében, ennek ellenére az egyházi fenntartású intézmények nagy létszámmal nyílnak, intézményeket vesznek át önkormányzatoktól és felújítják az ingatlanokat, és egyre több a jelentkező, mint jelen esetben a vizsgált intézményben is. A szakirodalmi áttekintés után először az intézmény működésének környezetét vizsgáltam, az óvoda fontosabb adatait és számviteli politikáját ismertettem. Rövid történeti áttekintő után elkészítettem az óvoda helyzetelemzését és a létszám alakulásának vizsgálatát. A gazdálkodás elemzését az intézmény elérhető 2009-2013 éves beszámolóiból készítettem. Az eredmény kimutatásból a finanszírozást vizsgáltam, hogyan alakulnak az egyes években az intézmény bevételei és ráfordításai, és ez milyen összefüggésben van a létszám alakulásával, és milyen tendenciát mutat az egy főre eső intézményi költség. A mérleg adatait különböző mutató számok segítségével elemeztem. Ezekből a mutatószámokból lehet az intézmény vagyoni, jövedelmi, pénzügyi helyzetét felmérni. A mutatószámok változásait értékeltem az eredmények értékelése című fejezetben, és legvégül összegeztem.