Wellness és Gyógyturizmus fejlődése a Nyugat-Dunántúli Régióban - Csite Katalin (2015)
Témakijelölés: Wellness és gyógyturizmus bemutatása a Nyugat-Dunántúli Régióban: a sárvári és a hegykői fürdőn keresztül. Célok: részletesen feltérképezni az egészségturizmus e két ágának aktuális helyzetét a térségben és javaslatokat adni a további fejlődésre. Diplomadolgozatomban az említett régió egészségturizmus helyzetét mutatom be Sárvár és Hegykő példáján alapulva. Alapvető célom e két gyógyfürdő részletes bemutatásán keresztül a fejlődési irányokat, lehetőségeket feltárni. Úgy vélem a kitűzött célt, jól szolgálták az alkalmazott módszerek: a régió és azon belül a szóban forgó két kistérség illetve a két fürdő bemutatása, mélyinterjúk készítése, külső környezet elemzése STEEP-el, belső adottságok feltárása SWOT mátrix-szal. Elemzésem során kitérek a két fürdő erősségeire, gyengeségeire, lehetőségeire, és veszélyeire, segítve ezzel az említett lehetőségek feltérképezésében. Elmondható, hogy a wellness turizmus virágzó korszakát éli régiónkban. Mindkét fürdő esetében azt látjuk, hogy a gyógyszolgáltatások csak csekély részét teszik ki a fürdő árbevételeinek. A szolgáltatás fejlesztése vendégforgalom növekedéshez vezet mindkét fürdőben és a megfelelő marketing stratégia alkalmazása is nagymértékben hozzájárul a sikeres működéshez. A fejlesztésekre vonatkozó javaslataimat a SWOT mátrix segítségével írtam le.