Erdeifenyő holt faanyagához kötődő bogarak csapdázása a Soproni-hegyvidéken - Horváth Gergely (2019)
Diplomamunkám célja az erdeifenyő holt faanyagát károsító bogarak meghatározása és kiértékelése a Soproni-hegyvidéken, mely során bemutatás kerül maga a Sopronihegyvidék mint kutatási helyszín, ahol elsőként részleten jellemzem az erdeifenyőt, mint fontos állományalkotó fafajt, mindezt morfológiai, élőhelyi-elterjedési, valamint gazdasági szempontból is . A kutatás fő hangsúlya természetesen a 6 különböző mintaterületről 2018 májusától egészen október végéig 2 hetente begyűjtött bogarak meghatározása és kiértékelése, valamint hogy ezekből milyen következtetésekre juthatunk. Elsőként – jelentőségükhöz képest – a begyűjtött fajok jellemzésére került sor. A bogarak közül talán a szúkat (Scolitidae) emelhetjük ki legfőképp, melyek elsősorban létszámuk és életmódjuk miatt képesek igen komoly erdőgazdasági károkat okozni. Kisebb történeti áttekintés után a jelenlegi helyzetet is szemügyre véve próbálok javaslatokat adni a jövőre nézve, hogy erdeinkben mily módon lehet mérsékelni a jövőben bekövetkező xilofág rovarkárosításokat. Elődeink szakmailag helyes törekvéseit folytatni kell, mert ez adja az alapot a károk megelőzésére, de ezen felül fontos a jelenlegi kutatást megismételni, valamint folyamatosan elvégezni, hiszen ez szintén hozzájárul az esetleges károk mérsékléséhez, és felkészülési lehetőséget nyújt a megfelelő védekezés kivitelezéséhez.