Magasan gépesített fakitermelési munkarendszerek vizsgálata az Őrségi Nemzeti Park területén - Rátky Mihály (2019)
Magasan gépesített fakitermelési munkarendszereket vizsgáltam az Őrségi Nemzeti Park területén. Esetemben a rövidfás munkarendszert alkalmazták. Apátistvánfalva 28 C erdőrészletben a szálalást egy Ponsse Ergo típusú harveszter, Szentgotthárd-Farkasfa 97 C2, 97 D, 97 E erdőrészleteket érintő lékekben pedig egy John Deere 1070E végezte el a termelést. Diplomamunkámban bemutatom a vizsgálat során érintett erdőrészleteket, lékeket és az alkalmazott gépeket. A terepi mérésből kapott adatokból munkaidő tanulmányt végzek el, amelyből következtetéseket tudok levonni az alkalmazott harveszterek teljesítményére és hatékonyságára. Ezt követően üzemóra költség számítást csinálok.