A hód kártételének vizsgálata a Rába folyó Sárvár és Ikervár közötti szakaszán - Dabis Gábor (2019)
Diplomamunkámat a hód kártételének vizsgálatából készítettem. Nagy mennyiségű erdészeti kár tapasztalható a Rába folyón, melynek a faterméstani szempontú becslését végeztem el. Minden károsított faegyed esetén rögzítésre került a fafaj, a GPS koordináta, a mellmagassági átmérő, a tőátmérő, a rágások magassági adatai, a faanyag minősége, valamint a famagasságok döntő többsége. A fatérfogatokat a Király-féle fatérfogat függvénnyel határoztam meg. Megvizsgáltam a faegyedek folyótól való távolságát. 1 és 32,5 méter között voltak fellelhetők a rágással érintett fák, az összes mért adat átlagára a 7,4 méter jött ki eredményül. Az összes felvett faegyed darabszáma: 957, ebből: 592 db Fehér fűz, 222 db Fekete nyár, 93 db Fehér nyár, 13 db Magas kőris, 11 db Vénic szil, 11 db Mezei juhar, 8 db Kocsányos tölgy, 3 db Zselnice meggy, 2 db Hegyi juhar és 2 db Zöld juhar. Az bruttó vágáslap feletti összes fatérfogat 1673,7 m3. A faállományban keletkezett anyagi kár becsült mértéke 16147535 Ft.