Lovas közelítés napjaink fahasználataiban - Fekete György (2019)
Az elmúlt néhány évtized alatt nagymértékű fejlődés figyelhető meg az erdőgazdálkodási munkák gépesítésében. Amég ezelőtt 50-60 évvel a a faanyagmozgatási munkák jelentős részét fogatos közelítéssel oldották meg, napjainkra az erdőben dolgozó gépek szinte teljesen kiszorították a lovakat az erdészeti munkákból. Méréseim során a hosszúfás, vonszolásos lovas közelítés teljesítményét és időszükségletét mértem. A mérési eredményeim alátámasztják kutatásaim eredményeit is, miszerint igenis van létjogosultsága a lovas közelítésnek, nem csak gazdasági szempontból, hanem a manapság egyre fontosabb, és elterjedtebb természetközeli erdőgazdálkodás szempontjából is.