Az OBI Hungary Retail Kft. logisztikai elemzése - Asztalos Vivien (2019)
Záró dolgozatomban a logisztika folyamatának megvalósulását mutatom be az OBI Hungary Retail Kft példáján keresztül, jelentős hangsúlyt fektetve a Sopron telephelyű, 022-es számú áruházra, hiszen gyakorlati helyemet ezen a helyen töltöttem. Dolgozatom célkitűzése a piacvezető barkácsáru-forgalmazó cég logisztikájának bemutatása a soproni telephelyen keresztül. Az OBI áruházai teljes körű és átfogó termékválasztékot kínál, amely áruházanként átlagosan 40.000-60.000 különféle árucikket jelent. A termékskálába beletartoznak az építészeti alapanyagok, műszaki cikkek és szerszámok, lakberendezési kellékek, kertészeti eszközök. Ilyen széles választék esetén, nélkülözhetetlen a megfelelő logisztikai rendszer és gondolkodásmód használata. Záró dolgozatom első részében bemutatom a logisztika alapjait és ismertetem a folyamatának részleteit. Gyakorlatom alatt a vállalat minden területére betekintést nyerhettem, viszont főként a logisztika munkáját figyelhettem meg. Ennek köszönhetően egy átfogó képet kaptam a folyamatok lényegéről és elvégzéséről. Szemléltetem a logisztikát, mint vállalati gondolkodásmódot és felvezetem folyamati létét. A következő fejezetekben részletesen kifejtem a teljes lánc elméleti síkon való elgondolását. Majd a már megszerzett tudást felhasználva levezetem a tényleges megvalósulását az áruház példáján. Tüzetesen szemléltetem a beszerzés folyamatát, hiszen ez külön részlegként funkcionál a vállalat életében. Ez után az áruátvétel műveleteibe nyerhetünk betekintést, majd a készletezés és a raktározás megoldási módszereit tártam fel. Kitértem a vevői kapcsolatok és az értékesítés bemutatására, hiszen logisztika tágan értelmezett fogalmában a vevő elégedettségének megvalósítása áll. Dolgozatom ezt követő részében a vállalat általános bemutatása áll a középpontban. Ismertetem a vállalat történetét nemzetközi és hazai szinten. A továbbiakban az OBI környezettudatos magatartását részletezem és az újonnan bevezetett folyamatok és eljárások hatását mutatom be a vállalat környezetszennyezésére kivetve. Ezt követően a gyakorlati időm alatt érzékelt problémákat vettem sorra, és megoldást keresve, a javaslataimat fogalmaztam meg. Végül összegzésként az elmúlt 14 hét tapasztalataiból levont következtetéseket valamint élményeket írtam le. In my final thesis I present the realization of the logistics process through the example of OBI Hungary Retail Ltd., focusing on the 022 department store in Sopron, because I spent my practical space in this place. The aim of my dissertation is to present the logistics of the market - leading DIY distributor through the Sopron site. The OBI stores offer a complete and comprehensive range of products, with an average of 40,000-60,000 different items per store. The product range includes architectural raw materials, technical items and tools, home furnishings, gardening tools. With such a wide choice, it is essential to use the right logistic system and mindset. In the first part of my final paper I present the basics of logistics and describe the details of its process. During my practice I was able to gain insight into all areas of the company, but I was mainly able to observe the logistics work. As a result, I got a comprehensive picture of the essence and performance of the processes. I illustrate the logistics, such as corporate mindset and I introduced its process existence. In the following chapters I will explain in detail the whole chain of theoretical thinking. Then, using the knowledge already acquired, I derive the actual realization of the store's example. I am demonstrating the process of procurement, as it functions as a separate department in the life of the company. After that, we can gain insight into the goods transfer operations, and then discover the methods of stocking and storing. I dealt with the presentation of customer relationships and sales, as the broad concept of logistics is about delivering a satisfied customer. In the following part of my thesis, the general presentation of the company is the focus. I present the company's history at international and, national level. In the following, I will detail the environmental behavior of OBI and present the impact of newly introduced processes and procedures on the company's pollution. After that, I took a series of problems perceived during my practical time and formulated my suggestions for a solution. Finally, I have summarized the conclusions and experiences of the past 14 weeks..