OBI-Logisztikai folyamatok bemutatása - Rubecz Fanny Daniella (2019)
RUBECZ FANNY DANIELLA 2019 kereskedelem és marketing (logisztika) Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Nedelka Erzsébet adjunktus OBI-LOGISZTIKAI FOLYAMATOK BEMUTATÁSA The logistic presentation of OBI A dolgozat alaptörekvése a soproni OBI Hungary Retail Kft. logisztikai folyamatainak bemutatása, azokon a procedúrákon át, amelyek érintik a vállalat elemi tevékenységeit. Döntésemet az indokolja, hogy a napjainkban működő vállalatoknál fennmaradásuk ér-dekében létfontosságú a logisztika bevezetése és folyamatos fejlesztése, amely egy di-namikusan fejlődő tudományág. Célom az volt, hogy valós képet adjak a folyamatok megvalósulásáról és a látott problémákról. A dolgozatom első részében szeretném ismertetni a vállalat történeti hátterét, amely érin-ti Magyarországot és Európát. Emellett kitérek az OBI Hungary Retail Kft. kulcsfontos-ságú szolgáltatásaira. Ezt követően a logisztikai hipotézisek állnak majd a középpontban, ahol bemutatom, hogy milyen jelentős szerepet játszanak bizonyos szempontok abban, hogy egy vásárlóból rajongót varázsoljunk. A továbbiakban szemléltetem a logisztikai folyamatok megvalósulását a soproni OBI Hungary Retail Kft. életében. Betekintést nyújtok a legfőbb szegmensekbe, mint a be-szállítás-kiszállítás, a beszerzés, az áruátvétel, a raktározás és a készletezés. Azután be-mutatásra kerülnek a partnerkapcsolatok, itt egyaránt megemlítendők az üzemeltetői partnerek és a beszállítói partnerek. Végezetül taglalom az ökológiai lábnyom problémáit, lehetséges megoldásait, amely je-len korunk igencsak jelentős problémája. Nélkülözhetetlen anyatermészetünk megóvása, hiszen fennmaradásunk kizárólag ettől függ. Majd vázolom a soproni OBI Hungary Retail Kft. felé tett javaslataimat, amik megkönnyítenék az áruház életét és felgyorsíta-nák a munkafolyamatokat. Legvégül összegzésemben megfogalmazom az eddig megélt tapasztalataimat, szubjektív véleményemet és az ezekből adódó konklúziókat. RUBECZ FANNY DANIELLA 2019 commerce and marketing (logistics) University of Sopron Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics Supervisor: Dr. Erzsébet Nedelka lecturer THE LOGISTIC PRESENTATION OF OBI OBI-Logisztikai folyamatok bemutatása The basic aim of the thesis is to present the logistics processes of OBI Hungary Retail Ltd. in Sopron, through the procedures that affect the company's basic activities. My de-cision is motivated by the fact that it is vital for the survival of companies today to intro-duce and continuously develop logistics, a dynamically developing discipline. My goal was to give a true picture of the implementation and the problems seen in the process. In the first part of my dissertation I would like to present the company's historical backg-round, which affects Hungary and Europe. In addition, I discuss the key services of OBI Hungary Retail Ltd. After that, the logistical hypotheses will be at the center, where I will show how certain aspects play a role in making a customer a fan. In the following I illustrate the realization of logistics processes in the life of OBI Hun-gary Retail Ltd in Sopron. I provide insights into major segments such as delivery, acqui-sition, receipt of goods, storage and stockpiling. Then the partnerships are presented, here we have to mention the operating partners and the supplier partners. Finally, I discuss the problems and possible solutions of the ecological footprint, which is a very significant problem of our time. It is essential to protect our natural motherhood, because our survival depends solely on it. I will then outline my suggestions to OBI Hun-gary Retail Ltd. in Sopron, which would make the store's life easier and speed up workflows. Finally, in my summary, I formulate my experiences, subjective opinions and the conclusions that have been gained so far.