Raktározás és szállítmányozás a Flextronics International Kft.-nél - Kósi János (2019)
Ez a dolgozat a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság logisztikai alaptevékenységek, azon belül is a raktározás, illetve a szállítmányozás témakörének feltárását tűzte ki célul, azonban nem célja a vállalat termelési folyamatainak lefedése. A gyakorlóhely rövid ismertetése után, a záródolgozat első részében azt mutatom be, hogy a Flex azon része, ahol a Lenovo termékek készülnek, milyen szempontok alapján választja ki a beszerzési feladatokat ellátó partnereit, és konkrétan kik ezek a cégek. A partnercégek bemutatása után, felvázolom, hogy a Flex cégnél hogyan működik a beszállító által vezért raktárkészlet, tehát a VMI. A VMI-nak köszönhetően, a vállalatnak elég kisebb erőforrásokat fordítani a beszerzési folyamatokra, hiszen a munka nagyobbik részét a beszállítók végzik. A dolgozat következő fejezetének fő témája már az elosztási folyamathoz kapcsolódik. Itt a raktározás metódusán belül, az áru csomagolásáról, és a rekeszes állványos tárolásról lesz szó. A záródolgozatom következő nagy fejezetében, a disztribúció két fajtáját, és annak alkalmazását fejtettem ki, a direkt, illetve az indirekt módszert. A cégnél mindkét kiszállítási formát alkalmazzák, ám az indirekt disztribúciót kisebb mértékben, csak bizonyos országok esetében. Ez azt jelenti, hogy a szállítás közvetlenül a vevőhöz történik, és a csomagok kisebb része kerül a Venray-i elosztóba. A direkt kiszállítások végrehajtását 3 fuvarozó cég végzi: UPS, TNT, Raben. A fejezetben található táblázatban melyet vállalati dokumentációk alapján készítettem, láthatjuk, hogy melyik országba mennyi időt vesz igénybe a kiszállítás. A dolgozat utolsó részében a kiszállításhoz kapcsolódó technológiákkal foglalkoztam, például a Roambee Gps alapú nyomkövetővel, amely a nagyobb értékű áruk esetén alkalmazandó, és segítségével valós helyszínt kapunk a szállítmány hollétéről. A nyomkövetés mellett olyan érzékelőkkel is el van látva, amelyek a dőlésszöget vizsgálják, így ha a csomagot szállító kamion esetleg baleset szenved, a készülék azonnal értesítés küld a megfelelő személyeknek. A Roambee mellett, a kiszállításokhoz kapcsolódó vállalatirányítási rendszereket: SAP-t és a Baan-t mutattam be