Napelem telepítési beruházás gazdasági vonatkozásai egy nagyvállalat esetében - Wild Anett Bernadett (2019)
Záródolgozatom a Hotel Sopron parkolójába telepítendő, napelempark beruházásának elemzéséről és értékeléséről szól. Dolgozatom megírásánál fontosnak tartottam a témakö-rök magas szintű megismerését. Témaválasztásom indoka, hogy gyakorlati időmet a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zártkö-rűen Működő Részvénytársaságánál töltöttem, Ingatlangazdálkodási szakterületen. Mun-kám során betekintést nyertem a társaság tulajdonában és vagyonkezelésében lévő ingat-lanjaira., Figyelemmel kísérhettem a működtetési folyamatokat, de az időm nagy hányadá-ban viszont a közüzemekkel foglalkoztam, aminek szerves része a villamos energia ellátás. Célom az volt, hogy bemutassam a beruházás, gazdasági aspektusait és a napelemek hatékonyságát. Ennek érdekében először a magyar villamos energia témakörében végeztem kutatást, bemutattam a szereplőket, az árképzés módját a villamos energiatermelés megosz-lását. Másodlagosan kifejtettem a megújuló erőforrások, azon belül is a napenergia kérdés-körét, melyben kitértem a napenergia környezeti hatásaira is. A dolgozatot a beruházás helyszínének leírásával folytattam, amit a beruházásgazdaságossági mutatók és számítások kifejtése követett. Irányadó következtetéseket a tanulmányaim alatt megismert nettó jelen-érték, belső megtérülési ráta és dinamikus megtérülési idő adott. Vizsgáltam a kiadási és bevételi pénzáramokat, melyeket tételenként levezettem. Érzékenységvizsgálat keretében a beruházás kritikus pontjait és a projekt kockázatait is sorra vettem annak érdekében, hogy a beruházás teljeskörűen értékelhetővé váljon. Napsütéses órák segítségével vizsgáltam a napelemek hatékonyságát, 2018 évi ada-tok segítségével, megállapítottam a szórtfény és napsütötte órák arányát, ezáltal pontosabb képet kaptam a táblák teljesítményéről. Végül javaslatokat tettem, a meglátásaimat számításokkal támasztottam alá, minden esetben. Dolgozatom végeztével pedig levontam a konklúziót, a beruházás megvalósítása indokolt, hiszen a költségek megtérülése után a beruházás állandó költségmegtakarítást eredményez és emellett a környezet kímélésében is fontos szerepet játszik. Így a beruhá-zásnak köszönhetően a hotel versenyképessége és környezettudatossága is egyaránt nő a fedett parkolókkal.