A soproni Múzeumnegyed fejlesztését célzó projekt bemutatása és várható hatásainak vizsgálata - Kiss Dorottya (2019)
Záródolgozatom a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és Romkert fejlesztését célzó projekt bemutatásáról, illetve várható hatásainak vizsgálatáról szól. Dolgozatom megírásával azt a célt tűztem ki magam elé, hogy bemutassam a soproni Múzeumnegyed múltját, jelenét, és jövőjét, illetve megvizsgáljam azt, hogy milyen társadalmi, gazdasági és fizikai hatásokra lehet számítani a fejlesztés megvalósítását követően. Témaválasztásom indoka, hogy szakmai gyakorlatom ideje alatt betekintést nyerhettem a Soproni Városfejlesztési Kft. által menedzselt projektekbe, így a Múzeumnegyed fejlesztését célzó projektbe is. Záródolgozatommal szeretném bemutatni azt, hogy mekkora jelentősége van a fejlesztésnek a város életében. Ahhoz, hogy a témáról pontosabb képet kaphassak szekunder kutatás keretében áttanulmányoztam megannyi rendelkezésemre álló forrást, Sopron és a Soproni Múzeum történetét és jelenlegi helyzetét, a pályázat benyújtáshoz szükséges jogszabályokat és a pályázati kiírásban megfogalmazott irányelveket. Primer kutatásom keretében három szakemberrel készítettem mélyinterjút, hogy megismerkedhessek nézőpontjaikkal és a témáról alkotott véleményükkel. Kutatásom eredményeképpen megállapíthatom, hogy a Múzeumnegyed fejlesztésének hatásai kedvezően hatnak majd a gazdaságra és a társadalomra egyaránt. Az interjúkból kapott információim szerint a fejlesztés sikerre van ítélve, hiszen elősegíti a múzeum látogatottságának emelkedését, a munkahelyteremtést, illetve hozzájárul a múzeum és az önkormányzat bevételeinek növekedéséhez és a helyi identitás erősítéséhez. A fejlesztés után azonban nem szabad megállni, a múzeumnak folyamatosan fejlődnie kell, új kiállítások és programok megvalósításával a látogatószám folyamatos emeléséhez.