A beszerzés hatékonyságának növelése a megfelelő beszállító kiválasztásával - Kiss-György Patrik (2019)
A beszerzés egyik legjelentősebb témaköre, a beszállítóválasztás problematikája aktuális téma, hiszen a megfelelő beszállító esetén a logisztikai költségek csökkenthetők, így a profit növelhető. Ez a dolgozat a vállalatok beszerzésének hatékonyságának növelésére irányuló be-szállítóválasztási tevékenység témakörének elemzését tűzte ki célul. A beszerzés hatékonyságának maximalizálásához elengedhetetlen az optimális be-szállító kiválasztása. Ennek magyarázata, hogy a hatékonyság teljes mértékben nem növelhető a belső erőforrások és infrastruktúra fejlesztésével, a külső erőforrások helyes kombinációjára ugyanúgy szükség van. A beszerzés fő feladatai között említendő a gyártás anyagellátásának biztosítása, úgy, hogy az a leghatékonyabban, a legkisebb költséggel, és legrövidebb időn belül megvalósuljon, azonban a feladat végrehajtása során számos beszállítói problémát is meg kell oldani. Kiindulópont a beszállítók értékelése, felülvizsgálata, szükség esetén új beszállítók keresése és az optimális beszállító kiválasztása. A beszállító kiválasztásának fő szempontjai között szerepel az ár, a minőség, a szállítási idő és a pontosság. Ezeken túlmenően számos egyéb tényezők is befolyásolja a kiválasztás folyamatát melyek részletes bemutatásra kerülnek. A dolgozatba implementálva lettek a kutatási területen végzett személyes munka-tapasztalatok, melyek segítségével sokkal közelebbről volt értelmezhető egy probléma, és a megoldásának keresése, majd alkalmazása a gyakorlatban is nagy segítséget jelen-tett. A dolgozat végén említett problémákra a megoldási módszerek definiálása megtörtént és gyakorlatba történő bevezetése sikeres volt. Ilyen probléma volt például a nem egyértelmű, zavaros kommunikáció, a szállítás elmaradása vagy késése, minőségügyi hibák, gyenge technológiai együttműködés és áremelkedés. Az összevetés eredménye alapján kijelenthető, hogy a hatékony megoldások alapja a meghatározott minőség és időkeretek betartása, valamint a helyes, egyértelmű kommunikáció, illetve a pontosság és a következetesség. A beszerzési logisztika elméleti szinten elérte a lehetséges maximumát, a fennmaradó és évek óta létező problémák kulcsa az emberek egyéni hibáiban keresendő, s mint szubjektív tényező nem vagy nem teljes mértékben küszöbölhető csak ki.