A vaddisznóállomány csökkentésének módja és annak hatása a vadkár mértékére és a vadászatra jogosultak gazdálkodására - Németh Bence (2019)
A dolgozatomban feldolgoztam az 507-es tájegység vadgazdálkodásra jogosultjainak kifizete tt mezőgazdasági vadkár adatait 2007és 2017 között, illetve ugyanebben az időintervallumban a vaddisznó elejtéseik számadatait is. Meghatároztam a 100 hektár erdőre jutó vaddisznó elejtési számadataikat, valamint, kiszámoltam, hogy az egyes területekre eső erdősültséget, amit százalékos arányban adtam meg hasonlóan a,- gyep, illetve, a szántó területekhez. A feldolgozott adatok segítségével klaszteranalízist alkalmazva négy csoportba soroltam a vadászatra jogosultakat, melyekből egyet-egyet kiválasztottam a részletes elemzés céljából. A kiválasztott jogosultakhoz ellátogattam és begyűjtöttem a vizsgálathoz szükséges további információkat. Többváltozós regresszió analízissel vizsgáltam, hogy a természeti tényezők és a lelövési számok változásai milyen kapcsolatban állnak a vadkárral. Megállapítottam, hogy a lelövési számok emelkedése nem okozta a vadkár pénzbeli összegének a csökkenését. Az is megállapítható, hogy a vadkárt csak akkor lehet hatékonyan csökkenteni a tájegységen belül, ha a két fő nagyvaddal, a vaddisznóval és a gímszarvassal is ugyanolyan fajsúllyal és megfele lő szakmaisággal gazdálkodnak és mindkét faj állományát csökkentik.