fogd és vidd otthon - Czilling Eszter (2019)
Reagálva napjaink egyre komolyabb lakhatási problémáira - az urbanizációból adódó ingatlanverseny vagy akár a modern nomádok helyzete (a munkahely dezintegrációja - nem helyhez kötött munkavégzés) - a cél egy lakóegység kialakítása, egy tudatos és fiatal generáció számára, figyelembe véve a globalizációt és a vele járó következményeket, a kimerülő erőforrásokat, az energia újrahasznosítást és az egyénre vonatkoztatott pszichológiai érzékenységet. A fókusz az emberi lépték, a tartósság, a stabilitás, a rugalmasság és a fenntarthatóság köré összpontosul. Mindemellett fontosnak tartom, hogy végigjárjam az otthon, mint termék, jelentőségét és fogalmi jelentését; az egyént érintő funkcionális és kényelmi igényeket egyaránt. A megközelítésem az, hogy olyan bútorkörnyezetet tervezzek, ami alkalmazható a legkisebb életvitelszerű tartózkodáshoz - értem ezalatt szokásaink, igényeink kielégítését egy minimum térben. Tervezésnél figyelembe vettem az egyén lehetséges szociológiai elvárásait egy otthontól: ide tér haza, itt pihen, alszik, tisztálkodik, főz, általában itt végzi szokásos, nem feltétlenül pénzkereseti elfoglaltságait. A már létező lakhely alternatívák elemzése után a megoldást egy bővíthető és hordozható architektúra kialakításában látom. Az otthon mobilitása lehetőséget biztosít a miniház különböző éghajlati viszonyok melletti üzemeltetésére, miközben a nappali világítás, a szigetelés és a szellőztetés elvárásainak is megfelel. A kihajthatósága pedig hozzájárul a helyszín és a tér rugalmas használatához számos városi környezetben is.