Központi naplóelemzési megoldások Linux környezetben - Kővágó István (2019)
A szakdolgozatom témája a központi naplóelemzési megoldások Linux környezetben. A dokumentációt 3 fő részre bontottam. • Elméleti ismertetés/virtuális környezetben nem megvalósított megoldások • Kidolgozott megoldások telepítése és konfigurációja • Naplóadatok megjelenítése és elemzése Az virtuális környezetben nem tesztelt alkalmazásokról elméleti ismereteket szereztem, a dolgozat bemutat három ingyenes és négy fizetős megoldást, amik népszerűek a piacon. Ingyenes megoldások: • Go Access • Graylog • Fluentd Fizetős megoldások: • Splunk • Logentries • Logz.io • Papertrail A közös bennük, hogy a részletesen is tárgyal t ELK megoldáshoz hasonlóan rendelkeznek böngészős felhasználói felülettel, kivéve a Go Access, ami teljesen terminal alapú dashboarddal rendelkezik, cserébe kevés az erőforrásigénye. Mindegyik megoldásnak megvan a saját előnye és hátránya, az open-source megoldások kevesebb szolgáltatással, és általában kisebb mennyiségű naplóadattal működnek. A virtuális környezetben kidolgozott ELK-stack és rsyslogd megoldás között a hasonlóság pusztán a céljuk. Míg az rsyslogd egy egyszerűen konfigurálható, parancssoros megoldás, amiben a kliensekről szimplán egy másik szerverre irányítjuk a logokat biztonsági célból, addig az ELK stack egy komplex, felhasználóbarát megoldás vizualizációs és elemzési lehetőségekkel. Az ELK stack egy mozaikszó ami az Elasticsearch, Logstash és Kibana szavakból áll, a megoldást kiegészítik a beats programcsalád tagjai. A szerver oldali komponensek az ELK, a beats programok (topbeat, filebeat, packetbeat) a kliens oldalon futnak. Az Elasticsearch nagy fokúan skálázható, teljes szöveges keresést támogató, nyílt forráskódú kereső és elemző motor. A Logstash egy nyílt forráskódú adatgyűjtő motor, valós idejű pipeline képességekkel. A Kibana egy nyílt forráskódú analitikai és vizualizációs platform, amely az Elasticsearch-tel együttműködik. A Filebeat egy könnyű adatszállító a naplóadatok továbbítására és központosítására. A packetbeat a hálózati csomagelemző, a topbeat a metrikus adatok továbbításáért felel.