Kórház fejlesztési stratégia egy gyógyfürdő szomszédságában - Szepesvári Szabolcs (2019)
Dolgozatomban áttekintem a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház jelen helyzetének kialakulását, mellyel párhuzamosan a Halas Thermál Gyógyfürdő aktuális, mai helyzetét is bemutatom. Megvizsgálom a térségben betöltött szerepét az intézményeknek és az elkövetkező évtizedekben várhatólag bekövetkező változásokat, elsősorban a populáció öregedését és az ebből következő betegség struktúra átalakulását figyelembe véve. Ez előre vetíti azt, hogy a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban milyen szakmák ellátását célszerű megerősíteni, illetve milyen akut és krónikus ellátási struktúrát kellene kialakítani. Az eddigiekben is szinte egyedülállóan zajlik magas szintű protetizálás városi kórház szinten az Intézményünkben, melynek erősítésének alapjaival rendelkezünk. Ezt az aktív ellátást tovább lehetne fejleszteni, ha a hozzá kapcsolódó, jelenleg is meglévő, de alacsony betegszámmal és hatásfokkal működő mozgásszervi rehabilitációt is megerősítjük. Ebben jelentős szerepet tölthet be a kórháztól 200 méterre elhelyezkedő gyógyfürdő, melynek – a múltja alapján – a jövőbeni fejlesztésével a régió egyik legerősebb gyógyturisztikai központja alakítható ki. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház pozicionálása a térségben, az akut és krónikus ellátási formák átszervezési javaslata, a Halasthermál Gyógyfürdő piaci szerepének vizsgálata és a megerősítésére született javaslat vezethet el a Kiskunhalasi Semmelweis Regionális- és Gyógyfürdőkórház és a leendő Kiskunhalasi Csipke Gyógyfürdő és Gyógykomplexum együttműködésének kialakításához. Az így kialakult Kiskunhalasi Semmelweis Regionális- és Gyógyfürdőkórház valamint a Csipke Gyógyfürdő és Gyógykomplexum együttes fejlesztése olyan kitörési pontot jelenthetne a jelenlegi Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak és a Halasthermál Gyógyfürdőnek, mellyel az elkövetkező évtizedekben meghatározó orvos szakmai, gyógyászati és gyógyturisztikai központtá válhatnak, nem csak regionálisan, hanem országos viszonylatban is, azzal az egyedülálló adottsággal, hogy a Gyógyhelyen belül helyezkedik el mindkét intézmény. A projekt megvalósulása esetén nemcsak a kórház munkaerő és betegvonzása növekedne, a komplex rehabilitációs szolgáltatások mellett az aktív betegellátás színvonalának emelkedésével, hanem a Gyógyfürdő vendégköre is bővülne. Kiskunhalas Városa és a régió számos vállalkozó beszállítója, ill. turisztikai attrakciója is új hangsúlyt kaphat, mind a hazai, mind akár a határon túli gyógyfürdő komplexum szolgáltatásait igénylő és kereső népesség körében.