Egészségi vizsgálatok középkorú és idős cseresekben az Árpádtetői Erdészet területén - Vastag Nikolett (2019)
Napjainkban a klímaváltozás hatásai miatt fokozott figyelmet kapnak a fény- és melegigényes, szárazságtűrőbb fafajok. Tehát fontolóra kell vennünk, hogy a nedvesebb klímát preferáló, vízigényesebb fafajainkat milyen szárazságot jobban toleráló fajokkal lehetne pótolni. Ez oknál fogva választottam diplomamunkám témájául a csertölgyet. A célom az volt, hogy az Árpádtetői Erdészet területén lévő nyolc cserállomány egészségi állapotát feltérképezzem. Munkám során az erdőrészletekben megjelenő kórokozó gombafajokra különös figyelmet fordítottam. Vizsgálataimat a Prodan-módszer szerint végeztem. A felmérés során korcsoportonként vizsgáltam az alapvető dendrometriai adatokat, valamint a tő, törzs és a lombkorona egészségi állapotát. A laboratóriumi eredmények azt mutatták, hogy mind a nyolc vizsgálatba vont erdőrészletnél kimutatható a Botryosphaeria stevensii (telemorfa) / Diplodia mutila (anamorfa), mint patogén kórokozó. Összességében a nyolc terület közül az Abaliget 9D erdőrészlet bizonyult a legjobb egészségi állapotúnak, melynek okai meglátásom szerint a jobb minőségű termőhelyben, valamint az optimális klimatikus és mikroklimatikus viszonyokban keresendők.