Kockázati tőkealapok Magyarországon – Európai Uniós források felhasználása a kockázati tőkealapokon keresztül - Lovas Katalin (2019)
Diplomadolgozatom tárgya a kockázati tőkealapokra vonatkozó szabályok és a JEREMIE Program keretében létrehozott kockázati tőkealapok hazai piaca működésének bemutatása. Dolgozatom első felében sorra veszem a kockázati tőkepiac szereplőire vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, elméleteket, bemutatom a piac állami és európai uniós támogatással, állami részvétel mellett működő szegmenseit. A kockázati tőkelapok, és ezzel együtt a kockázati tőkealapok piaca a rendszerváltást követően jelent meg hazánkban. A kezdeti lassú fejlődést követően a 2008-as gazdasági válság után, a JEREMIE Program segítségével a piac gyors fejlődésnek indult. Ez a lendület viszont – mint ahogy azt a későbbiekben bemutatom – csak a JEREMIE Program lezárásáig, azaz 2016-ig tartott, mikor is az európai uniós, jelentősebb állami források hiányában hatalmas visszaesés következett be. Dolgozatomban részletesen bemutatom ezen fejlődés, majd a megtorpanás menetét, okait. Dolgozatomban úgyszintén kitérek az állam kockázati tőkepiacon való részvételének kritikájára. Az állami részvétel egyrészt segített aktivizálni a szegmens működését, másrészt igaznak nyilvánultak azok a félelmek is, melyek szerint az állami szerepvállalás összességében és hosszú távon nem tudja kifejteni a remélt jótékony hatását. Ennek oka részben a megfelelő szakembergárda, tapasztalat hiányában, a céltársaság kiválasztása során a magánbefektetők motivációitól részben eltérő okokban keresendő. Emellett viszont a legfőbb érv az állami beavatkozás ellen az, hogy az állami szerepvállalás jelentősen torzítja a piaci folyamatokat. Az Európai Unió célja a JEREMIE Programmal a kockázati tőkepiac tagállami szinten való fejlesztése, valamint a mikro-, kis-, és középvállalkozások, mint a gazdasági élet kiemelten fontos szereplőinek a támogatása volt. A dolgozatom második felében részletesen elemzem a JEREMIE Program gazdasági adatait, végig menve azokon a fontos adatokon, tényezőkön, melyek leginkább rámutatnak a Program eredményeire Végezetül pedig bemutatok egy gazdasági társaságot, mely a JEREMIE Program forrásait felhasználva igyekszik sikereket elérni innovatív, környezetbarát termékével.