Egy turisztikai vállalkozás növekedési lehetőségei és korlátai a Fertő-táj Világörökség térségben - Rábensteiner Gina (2019)
A dolgozat célja, hogy az új magyarországi turizmus stratégiai irányvonalak mentén az ország első kiemelt turisztikai régiójának a sajátosságaira hívja fel a figyelmet. A Sopron Fertő-táj Turisztikai Régió ikonikus települése Fertőd (Süttör, Eszterháza). A dolgozat egyik célja, hogy a térségben található ismert turisztikai vállalkozás – a Rábensteiner Panzió – fókuszba helyezésével a térség szezonalitásának vizsgálatát helyezi középpontba. A Fertő-táj turisztikai vállalkozásainak és attrakcióinak szezonalitás-vizsgálata rávilágít a térség turisztikai eredményeire és problémáira. Valamint a vendégéjszaka-szám és a turisztikai attrakciók látogatószámainak a vizsgálata is ezekre az eredményekre és problémákra világít rá. A vendégéjszaka-számok valamint a regisztrált látogatószámok alakulásának elemzése a 2014 és 2018 közötti évekre koncentrálódik a Fertő-táj Világörökségi térség kiemelt települései és attrakciói tekintetében. A szezonalitás, mint jelenség nem csak a Fertő tó menti településeket érinti, hanem a magyarországi és a nemzetközi turizmusra is jelentős hatással van. A kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 jelenleg Magyarország turizmus fejlesztésének iránymutatója, amelynek keretein belül többek között elindult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program is, amely minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja. A fejlesztési program kiemelt fő célja, hogy oldja a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit. Ennek a programnak a keretein belül bővül a Rábensteiner Panzió valamint emelkedik a minőségének és a szolgáltatásainak a színvonala is. Összeségében kiemelhető, hogy a Fertő-táj Világörökség térségében vizsgált attrakciók, települések és szálláshelyek a Rábensteiner Panzió vendégéjszakáinak alakulásával megegyező görbét mutatnak, amikor is a főszezon a július-augusztusi időszakban csúcsosodik ki és az éves turisztikai forgalom (látogatószám, vendégéjszakaszám, árbevétel, foglalkoztatási elemek, keresleti koncentrálódás) ebben a két hónapban kiemelkedő helyzetet jelent. A vizsgált attrakciók jelentős hányada a téli időszakban zárva tart vagy az időjárási viszonyok miatt nem vehetők igénybe, ezzel a korlátozott elérhetőséggel is a térség szezonalitását növelik. Az egyetlen szálláshely, aminek a szezonalitása ettől eltér, az a Sára Kemping, itt a klasszikus elő- és utószezoni hónapok jelentik a főszezont vendégéjszaka tekintetében, ezáltal csökkentve Hegykő település vendégéjszakáinak szezonális ingadozását.