A városok szerepe a fenntartható fejlődésben Szombathely és közlekedésfejlesztési kihívásai - Füleki Enikő (2019)
A dolgozat szakirodalmak és egyéb dokumentumok alapján összegezi a városok kialakulásának előzményeit, a fenntartható fejlődés meglehetősen komplex problémakörében betöltött szerepét. Bemutatja a településekkel kapcsolatosan kialakult „fenntartható fejlődés” fogalom kibontakozását, aktualitását. A gazdaság és gazdaságfejlesztés egyik fő alappillérére a közlekedésre, hatásaira, a fenntartható mobilitással kapcsolatos egyes irányvonalak, újszerűbb szemléletének ismertetésére tér ki. Az emberek életéhez hozzátartozik a mobilitás (közlekedés) szabadsága, s egyben kényszere is. A közlekedés a szabadidős és a gazdasági tevékenységek alapeleme, s a városok szétterülése és az agglomerálódási folyamatok tendenciáját ítélve, egyre nagyobb rá az igény, főleg az olyan módjaira, mellyel minél gyorsabb a cél elérése, s a távolság leküzdése, vagyis egyenlőre az egyéni gépjárműhasználatra. Az egyéni gépjárműhasználat növekedése, s a fokozott energiafelhasználás hatására súlyosabb közlekedési externális hatások jelentkeztek, mely az életminőség romlásához vezet. Az autófüggés jelenségének előretörését ellensúlyozandó új felfogás a közlekedésfejlesztés új szemlélete, mely szerint a közlekedési rendszereket úgy kell kialakítani, és működtetni, hogy gazdaságilag hatékonyan, és a környezet megóvását szem előtt tartva elégítse ki a mobilitási igényeket. A rendszer fejlesztésében kiemelt szerep jut a kerékpáros hálózatok kialakításának, mely elősegítheti a kerékpáros közlekedés részarányának növekedését, a levegőterhelés mérséklését. A dolgozat a fenti elveknek, és jelenségeknek tükrében Szombathely Megyei Jogú Város bemutatására vállalkozik. A városhálózatban betöltött fontos központi szerepét, a népességmozgalom település szerkezetére és térségére ható jelenségeket, a város agglomerálódásáva, fejlődésével, s a gépjárművek számának növekedésével összefüggő közlekedési és parkolással kapcsolatos problémáit mutatja be. Végezetül a város kerékpárosbarát közlekedésfejlesztési terveit, és a kerékpáros hálózatot ismerteti, valamint a jövőre nézve, a kerékpárosbarát várossá fejlesztéséhez fogalmaz meg néhány javaslatot.