A 2017-es tavaszi hótörés hatásainak vizsgálata a Bükk-hegységben távérzékelés segítségével - Birinyi Mátyás (2019)
A diplomamunkám a 2017. április 19-én, a Bükkben bekövetkezett természeti katasztrófát vizsgálja meg. A havazás és a viharos erejű szél okozta erdőkárok olyan mértékben sújtották a hegységnek egy bizonyos régióját, hogy a sérülés a közepes térbeli felbontású Sentinel-2 műholdfelvételeken is megfigyelhető. A műholdas távérzékelés és a térinformatika témakörének megismerése után vizsgálatokat végeztem, hogy felderítsem, a Sentinel-2 felvételek milyen pontossággal használhatóak fel egy hasonló katasztrófa után, kárfelmérésre. A vizsgálataimat nagyléptékben, a teljes Bükkre kiterjesztettem, majd mintaterületeket is elemeztem. A műholdképek vizuális vizsgálatát és osztályozását összevetettem saját terepi bejárásaim, valamint egy illetékes Erdészet terepi mérésének eredményeivel is. A számszerű adatokat az ERTI-től származó referencia káradatokkal hasonlítottam össze. Tapasztalataim, következtetéseim alapján javaslatot teszek egy hasonló káresemény utáni műholdas kárfelmérésre, illetve rávilágítok a Sentinel-2 felvételek további erdészeti alkalmazásaira.