Tölgymakkvetés és tölgycsemeték növényvédelmi kísérletei a Csákánydoroszlói csemetekertben - Tóth Krisztián (2019)
Diplomamunkám során csemetekerti körülmények között végeztem növényvédelmi kísérleteket 2017. és 2018. folyamán. Három gombaölő csávázószer, a Biosild Top, a Dithane M-45 és a Vitavax 2000 hatását vizsgáltam kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy és csertölgy esetén. A kísérlet célja az őszi és a tavaszi makkvetésből, valamint a csávázás eltérő időpontjából adódó különbségek kelési darabszámra gyakorolt hatásának vizsgálata volt. Ezen kívül a kísérlet kiterjedt három, lisztharmat elleni védekezésre használt növényvédő szer összehasonlítására is. Ezek a Thiovit Jet, a Topsin-M 70 és a Tebu Super. A kocsányos- és kocsánytalan tölgyön fellépő lisztharmat elleni permetezésre 2018. augusztusában került sor, majd ezt követően 21 napig követtem nyomon a fertőzés időbeli lefolyását. Diplomamunkám végén fafajonként javaslatot tettem a makkvetés és a csávázás javasolt időpontjára, illetve a lisztharmat ellen leghatékonyabban alkalmazható növényvédő szerekre.