Monitoring vizsgálatok a Cséri Regionális Hulladéklerakón - Riba Dániel (2019)
Diplomadolgozatomban a 2014-ben megnyílt Cséri Regionális Hulladéklerakó csurgalékvizét vizsgálom. A pontos összetétel megálapítása nagyon fontos, hiszen a keletkező hulladék mennyiségének növekedésével a képződő csurgalékvíz térfogata is gyarapodik és a nem megfelelő ártalmatlanítás következtében nagy veszélyt jelenthet a környezetre. A vizsgálatokhoz szükséges méréseket a lerakó csurgalékvízgyűjtő medencéjéből vett mintákon végeztem. A dolgozat első felében a Cséri lerakó felépítését és működését ismertetem, összehasonlítom a két év alatt bekövetkező változásokat valamint megemlítem a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó legfontosabb ismereteket. A magyar és a külföldi szakirodalmak segítségével bemutatom a csurgalékvíz kezelés helyzetét a világban, valamint ismertetek két lehetséges gyakorlati kezelési eljárást. A második részben az általam végzett vizsgálatok eredményeit mutatom be, illetve összefüggéseket keresek az egyes összetevők koncentrációja és a környezeti hatások között.