A lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezők elemzése - Szabó Diána (2015)
Szakdolgozatom témaválasztása igen egyszerű volt számomra, hiszen saját bőrömön ta-pasztaltam meg az életmód egészségre gyakorolt negatív hatásait. Gyógyszerész diplomám átvétele után rögvest sikerült a gyógyszeriparban elhelyezkednem. Ez a munka minimum napi 8 óra 20 perc (nem ritkán napi 10-12 óra) irodai ülőmunkát és számítógép-használatot jelentett. A következmények igen hamar jelentkeztek: hátfájás, ízületi fájdalmak, elhízás, lá-tásromlás, gyakori fejfájás, ingerültség, kimerültség, stressz. Szerencsémre időben észbe kaptam és a rohamos egészségromlást sikerült megállí-tanom és részben visszafordítanom. Azóta nagyon érdekel az egészség, egészséges élet-mód, stressz-kezelés és a sport. Éppen ezért nagyon örültem és egyértelmű volt a szakdol-gozatom témaválasztása, mikor a következő témát láttam a szakdolgozati témák közt: A lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezők elemzése. Szakdolgozatomban az egészséget, egészséget befolyásoló tényezőket szeretném bemutatni, kihangsúlyozva a táplálkozás és a mozgás szerepét; illetve a helytelen táplálko-zás és a mozgásszegény életmód során kialakuló kórképeket, ezzel hangsúlyozva ezen két tényező jelentőségét és létjogosultságát. A nemzetközi és hazai szakirodalom tanulmányozásán túl, statisztikai adatfeldolgo-zás és saját empirikus vizsgálat adja szakdolgozatom hátterét. Az általam készített felmérést munkatársaim töltötték ki, akik hasonlóképpen ülő-munkát végeznek. Kérdéseim a táplálkozásukra és a rendszeres testedzésre vonatkoznak. A felméréssel szeretném hangsúlyozni az életmód fontosságát, többeket buzdítani az egészséges életmód felé történő orientáció iránt valamint bizonyítani Kornai szemléletét, miszerint „az egészségnek különleges, semmihez sem hasonlítható értéke van”. A teszttel szerettem volna bizonyítani, hogy a tudatos életvitellel, egészséges táplálkozással, fizikai aktivitással jelentősen befolyásolni tudjuk egészségi állapotunkat. A fizikai aktivitás és a testsúlyváltozás kapcsolatát vizsgálva szoros az értékek közti kapcsolat számításaim sze-rint, valamint a helytelen táplálkozás és fizikai inaktivitás súlyos egészségkárosító hatása is bizonyítást nyert. Szakdolgozatom elkészítésében Dr. Karner Cecíliának, konzulensemnek szeretnék köszönetet mondani szakmai segítségéért, támogatásáért, hasznos tanácsaiért valamint há-lás vagyok a felmérést kitöltő összes kollegámnak, hogy időt szántak a kérdőív kitöltésére.