A minőségmenedzsment főbb témakörei és a Lessons Learned folyamat egy autóipari beszállítónál - Farkas Márton (2019)
Dolgozatomban azt a feladatot tűztem ki célul, hogy a minőségmenedzsment általános elméletein keresztül bemutassak egy speciális minőségügyi folyamatot, a Lessons Learned rendszert egy elsőszintű autóipari beszállító vállalati környezetén belül. Bemutattam a minőség fogalmát nemcsak a nagy gondolkodók, mint például Deming, Juran, Crosby, vagy Taguchi elméleteinek megfelelően, hanem a nemzetközi illetve hazai szabványok megfogalmazásában is, ugyanakkor hangsúlyoztam a vevői igények minőségre kifejtett központi hatását. Részleteztem a minőségmenedzsment történeti fejlődési szakaszait illetve kitértem a három nagy minőségi iskola (az amerikai, a japán illetve az európai) hasonlóságaira és különbözőségeire. Röviden vázoltam a fontosabb szabványcsaládokat és részletesen bemutattam az autóipari ISO/TS 16969 szabványrendszert. A gyakorlati ismeretek felé haladva összefoglaltam a PDCA, a Six Sigma és a Lean folyamatok elméleti hátterét, majd részletesen bemutattam a következő problémamegoldó technikákat: • Brainstorming (Ötletroham). • Pareto-analízis. • Ishikawa-diagram (Halszálka diagram). • 5 why analízis (5 miért módszere). • Továbbá két nagy strukturált problémamegoldó formulát: o 8D, o A3. Ezután részletes bemutatást adtam a Lesson Learned folyamat lényegéről, arról a strukturált rendszerről melyben a vállalati „jó gyakorlatok” gyűjthetők, értékelhetők és terjeszthetők. Az elméleti oldalt egy gyakorlati példán keresztül (félkésztermékek ideiglenes tárolására használt magazinok fejlesztése a gyártási selejtszám csökkentése céljából) tettem szemléletessé.