A nádasodás vizsgálata az újszentmargitai Tilos-erdőben - Szemerszki Richárd (2019)
Vizsgálatom során a Hortobágy erdészeti táj területén található Tilos-erdő nádas állományát mértem fel. Illetve a nyílt, fátlan részek vegetációját vizsgáltam. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjem a Tilos-erdő területén található nádas foltokat, vizsgáljam az egyre nagyobb borítással rendelkező Phragmites australis, milyen hatást gyakorol az erdőssztyepp tisztások lágyszárú fajaira. Illetve, hogy gyakorlati természetvédelmi javaslatot tegyek a nádasodási folyamatok mérséklésére. Vizsgálataim részét képezte a nádas foltok felmérése, talajminták vételezése majd talajlaboratóriumi kiértékelése, cönológiai felvételek készítése, s azok elemzése. A terepi méréseket, mintavételezéseket 2018 szeptemberében végeztem. A terepi mérések alkalmával megfigyelhető volt, hogy a Phragmites australis borításának növekedése egy mintaterületen, egyre nagyobb negatív hatást fejt ki az erdőssztyepp tisztások lágyszárú fajaira. Melyet a vizsgálatok eredményei is jól mutatnak. Ilyen negatív hatás a talajértékek, lágyszárú fajok számára kedvezőtlen megváltozása. Értékes lágyszárú fajok életterének csökkenése (Peucedanum officinale), védett fajokvisszaszorulása (Aster sedifolius). Összességében elmondható, hogy a Phragmites australis borításának növekedése az értékes lágyszárú növényzet degradációját okozza, mindemellett a közösségi jelentőségű élőhelytípus térvesztését is előidézi.