Az e-business működése és jelentősége a biztosítási piacon egy alkusz cég példáján keresztül - Zsidel Gabriella (2019)
Szakdolgozatomban az e-business működését mutatom be a biztosítási piacon, tekintve, hogy egy alkusz cégnél, biztosítási területen tevékenykedem jelenleg több, mint 20 éve. Emiatt is választottam írásom témájaként munkahelyemet, mint az általam vizsgált céget. Dolgozatomban bemutatom működését, üzleti folyamatait, termékeit, valamint célkitűzésem feltárni a vállalkozás, az e-business alkalmazása által történő fejlődését, fejlesztéseit, valamint önmagában az e-business jelenlétét és jelentőségét a vállalkozás életében. Ehhez elsőkörben megismerkedtem az e-business fogalmával, fajtáival, használati terüle-teivel. Feltérképeztem tulajdonságait, előnyeit, hátrányait, valamint szerepét, főként Európa és hazánk gazdaságát szemlélve. Ehhez igyekeztem több, a témával kapcsolatos forrást, könyvet, internetes írást összegyűjteni. Néhány érdekes kutatás, tanulmány megismerésével megbizonyosodtam az e-business sokoldalúságáról, s arról, hogy az internet kínálta lehetőségek használatával nemcsak a kereskedelem, oktatás, egyéb területeken, de az energiaiparban is nagy mértékű fejlődések történtek az elmúlt évtizedekben. Az általános fogalmak és az e-business néhány működési területébe való betekintés után a biztosítási iparágat vizsgáltam meg részletesebben, a piac résztvevőit, azok egymáshoz való viszonyát, működésüket. Igyekeztem feltárni, hogy az e-business miért, s hogyan ágyazódott be a biztosítási piacon, s hogyan fejlődik még napjainkban is az online kereskedelem segítségével, megállapításaimat saját és nálam gyakorlottabbak vizsgálataira alapoztam. A dolgozatom második részében a munkahelyem és konkrét partnerek bemutatásával igyekeztem bepillantást adni a vállalkozás üzleti folyamataiba, életébe. Ez a gyakorlati rész híven tükrözi, s egészében mutatja be a cég tevékenységét. Az online biztosításkötés a vállalkozás tevékenységi körének alapja, s ez a hangsúlyosság az informatikai háttér folyamatos fejlesztését indokolja. Ezen fejlesztések sikerességének meghatározására, pontosabban arra kísérletet téve, különböző értékesítési adatokat, statisztikákat gyűjtöttem össze, melyek segítségével következtetéseket próbáltam levonni a fejlesztések eredményességével kapcsolatban. Természetesen, mint minden vállalkozásnál, mindig vannak fejlődési lehetőségek, kiaknázatlan területek, melyek felismerése, majd azok kihasználása további megoldandó feladatok elé állítja a céget. Dolgozatom legvégén javaslatot teszek a munkám során tapasztalt esetleges hiányosságok megoldására, esetleges kisebb munkafolyamatok átalakításával, az informatikai háttér fejlesztésének segítségével.