Vasvár és a Vasi Hegyhát desztinációfejlesztési javaslata - Debreczeniné Késmárky Flóra Kata (2019)
Kutatásom fő célja egy desztinációfejlesztési terv elkészítése a Vasi Hegyhát térségében, kiemelve Vasvárt, a térség központját. Dolgozatom a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 (későbbiekben: Stratégia, NTS 2030) célkitűzéseihez illeszkedve jelöli ki az utat a jövőbeni fejlesztésekhez, szem előtt tartva a térségre jellemző értékeket és életszemléletet. A Vasi Hegyhát térségét a természettel való szoros együttélés, a történelmi múlt és a helyiek összetartása jellemzi. A Vasvári járás közigazgatási területére lehatárolható desztináció központja Vasvár, az egykori Vas vármegye székhelye, egyházi és közigazgatási központja. A jelentős történelmi múlt, a táji adottságok és a térségben található termálvíz komplexitása egy vidéki, számos lehetőséggel rendelkező desztinációvá teheti. A fejlődés jelenlegi motorját a 2014-2020 Európai Uniós ciklusban megvalósuló jó néhány meghatározó fejlesztés adja, ami növelheti a térség turisztikai versenyképességét is. Ehhez azonban szükség van egy olyan integrált fejlesztési javaslatra, amely a térségre leginkább jellemző turisztikai termékekre épít, mind fejlesztési, mind marketing szempontból. A kutatási célom eléréséhez a vonatkozó szakirodalmi áttekintés mellett nagy hangsúlyt fektettem a Stratégia tanulmányozására, amelyhez az egész dolgozatom illeszkedik. Emellett számos térségi turizmusfejlesztési dokumentumot is elemeztem. Külön figyelmet fordítottam a primer adatokra, ezért három, a térségben élő, évtizedek óta a turizmus területén tevékenykedő szakemberrel készítettem mélyinterjút, hogy megismerjem a személyes álláspontjukat a kutatásom eredményeiről és a Vasi Hegyhát jövőjéről. A vizsgálatom eredményeként megállapítható, hogy a Vasi Hegyháton zajló folyamatok jól beilleszthetők az NTS 2030 által megnevezett célkitűzések közé, legfőképp az „együtt-élő turizmus” megvalósításában emelkedik ki a térség. Mindennek ellenére a kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válás meglehetősen távolinak tűnik, önálló desztinációként pedig jelenleg nem reális a Vasi Hegyhát számára. A térségben és a szomszédos térségekkel zajló kooperáció és eredményes közös projektek azonban erősíthetik azokat a kapcsolatokat, amelyek hosszabb távon az összefogás eredményeként akár a kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válást segíthetik. Véleményem szerint a Vasi Hegyhát jövőjében a természetközeliség, a vidéki nyugalom és harmónia, valamint a manapság egyre népszerűbb mindfulness irányzat játszhat fontos szerepet. Az erre vonatkozó fejlesztési javaslataimat a Stratégia célkitűzésivel összhangban, a térség karakteréhez igazodva alakítottam ki.