Evidenciákon alapuló orvoslás – Egy klinikai vizsgálat projektmenedzsmentje - Domokos Dominika (2019)
Jelen dolgozatom első részében az evidenciákon alapuló orvoslás alapelveit foglalom össze. Emellett kitérek az evidenciák megalkotásához szükséges klinikai vizsgálatok korlátaira, az evidenciák értékelésekor figyelembe veendő szempontokra, az alkalmazás lehetőségeire, költségeire, határaira. A tudomány fejlődésével újabb, előnyösebb terápiás modalitások ke-rülnek előtérbe, s ezért a megszokott napi gyakorlatot is időről időre revideálni kell. A várható élettartam növekedésével az élethosszig tartó kezelést igénylő krónikus be-tegségek terápiája aligha alapozható a legerősebb evidenciákat adó randomizált vizsgálatok néhány éves utánkövetési eredményeire, különösen annak tükrében, hogy a való életben nem jellemző a klinikai vizsgálatokban megszokott rendszeres kontrollvizsgálat, a gyógy-szeradherencia ellenőrzése, a beteg költségmentessége. Dolgozatomban igyekeztem össze-foglalni a való életbeli klinikai vizsgálatok jellemzőit is. A legnagyobb klinikai vizsgálatokat nagy gyógyszercégek és orvostechnikai eszkö-zöket gyártó/forgalmazó cégek szervezik és irányítják. Azonban a mindennapi gyakorlat-ban, a betegek közvetlen közelében dolgozó szakemberek napi tapasztalata alapján is fel-merülhetnek új hipotézisek, melyekre egyszerű vizsgálatok szervezhetők. A dolgozat utolsó és számomra legfontosabb fejezetében egy aktuálisan lezáruló, általam tervezett vizsgálat menetét próbáltam a projektmenedzsment szabályoknak és ajánlásoknak megfelelően ösz-szefoglalni. A vizsgálat során egy már igazolt, költségcsökkentő terápiás modalitást vezet-tünk be egy lényegileg azonos, de eltérő etiológiájú betegség kezelésében, és azt összeha-sonlítottuk a tradícionálisan alkalmazott terápiával.